14.5.13

KADINA ATILAN İLK İFTİRA: YASAK MEYVE HİKAYESİ



Selamun aleykum ve rahmetullah Rabbimin özel kulları


   Allah subhanehu ve teala'nın  izni ile kadının kimliği isimli yazı serimize başlıyoruz kardeşlerim. Yazımızın ilk konusu kadına atılan ilk iftira üzerine olacak.
   Toplumumuzda kadın, şeytani tarafı daha güçlü olup erkeği kandıran ve her zaman da bu potansiyeli içinde barındıran bir varlık olarak algılanır. Bu düşüncenin altında yatan en büyük etken ise Havva’nın yasak meyveden yemesi için Adem aleyhisselamı kandırdığı  efsanesidir. Bugün yasak meyveden ilk önce kim yedi diye bir anket yapılsa büyük bir çoğunluğun cevabı Havva olurdu.
   Allah subhanehu ve teala ilk insanlar olan Adem aleyhisselam ile Havva’yı yarattıktan sonra cennete yerleştirmiş ve orda istedikleri gibi yaşayabileceklerini, sadece bir ağaca dokunmamaları gerektiğini haber vermişti. Fakat şeytan onları ebedilik vadi ile kandırıp yasak meyveden yemeye teşvik etmiş ve Adem ile Havva şeytanın bu vadine inanarak yasak meyveden yemişlerdi. 
     
   Bu olayın aktarıldığı A'raf suresindeki ayetleri hep beraber okuyalım kardeşlerim:


19- (Rabbı Adem'e de şöyle buyurmuştu): Ey Adem! Eşinle birlikte cennete yerleşin. Dilediğiniz yerden yeyin. Yalnız şu ağaca yaklaşmayın! aksi halde zâlimlerden olursunuz."
20- Ne var ki şeytan, kendilerine kapatılmış olan avret yerlerini onlara göstermek için içlerine vesvese sokmuş ve şöyle demişti: "Bu ağacı, Rabbınız, sadece iki melek, yahut ebedî kalıcılardan olmamanız için menetti."
21- Bir de onlara "ben size nasihat edicilerdenim" diye yemin etmişti.
22- Böylece onları hile ile (bulunduklan mevkiden) indirmişti. Adem ve eşi, ağacı taddıkları anda, avret yerleri kendilerine görünmüş, onlar da cennet yapraklarından üzerlerine örtmeye başlamışlardı. Rabbları onlara şöyle hitab etmişti: "Bu ağaçtan sizi menetmedim mi?  ve şeytan size apaçık bir düşmandır, demedim mi?"
23- Onlar da şöyle demişlerdi: "Rabbımız! Kendimize zulmettik. Eğer bizi bağışlamaz ve bize merhamet etmezsen, mutlaka hüsrana uğrayanlardan oluruz."
24- (Rabları onlara şöyle) buyurmuştu: "Birbirinize düşman olarak inin. Yeryüzünde (belirli) bir süreye kadar sizin için yerleşebileceğiniz bir mekân ve geçinebileceğiniz bir nimet bulunacaktır." 

   Görüldüğü gibi kardeşlerim, Allah subhanehu ve teala bu olayı bize aktarırken açıkca “Adem ve eşi, ağacı taddıkları anda” diyerek meyvadan ikisininde aynı anda yediğini anlatmaktadır. Yasak meyvadan öncelikle Havva’nın yediği ve Adem aleyhisselamıda yemesi için ikna ettiği düşüncesi kesinlikle İslami alt yapısı bulunmayan bir düşüncedir. Böyle bir düşünceye sebebiyet verecek ne Kur’an’da ne de Sahih sünnette bir nas bulunmamaktadır.
Bu düşünce yapısı nasıl içimizde bu denli yaygınlaşmıştır diye merak ediyorsunuzdur. Bunun sebebi tamamen İsrailiyattan aktarılma hikayelerdir. Yahudi ve Hristiyanların inanışlarındaki çarpık anlayışların bizim kültürümüze geçip benimsenmesinden kaynaklanmaktadır.

Yahudilerdeki yasak meyva anlayışı şöyledir: Cennette iki ağaç bulunduğuna birinin hayat ağacı diğerininde iyilik ve kötülük bilgisinin bulunduğu ağaç olduğuna inanırlar. Yılanın cennete girerek Havva'yı kandırdığını ve Havva'nında Adem aleyhisselamı kandırdığını söylerler. Bunun sonucunda Adem ile Havva cennetten yeryüzüne indirilir, yılanında ayakları ile dili alınarak sürüngen olarak yaşamakla cezalandırılır. 
Hristiyanlardaki yasak meyve inancı ise şöyledir: Onlarda da yasak meyvadan kasıt cinselliktir. Şeytan Havvayı kandırmış, Havva'da Adem aleyhisselamı kandırarak birlikte olmuşlardır. Yani Adem Havva'nın vesilesi ile şeytana yenilmiştir. Bu sebeplede cinsellik kötü ve çirkin görülmüştür. Onlara göre doğan her çocuk cinselliğin sonucu yani bir günahın sonucu olduğu için daha doğarken günahkar olarak doğar. Bu sebeple doğan her çocuğu papaz vaftiz ederek bu günahından temizler. 
  
   İslam dininde ise şeytanla işbirliği yaparak erkeği kandıran ve hep şeytani bir tarafı olduğuna inanılan kadın anlayışı kesinlikle yoktur. İslamdaki kadın kimliğinde insan olarak kadın ve erkek aynı değere ve haklara sahipdir. Birbirlerine değer ve haklar olarak bir üstünlükleri yoktur. Üstünlükleri hangisinin yaratıcısına daha iyi kul olduğu ile alakalıdır.
   
   Yukarıda Yahudi ve Hristiyanların kadına daha baştan yükledikleri sıfatlara bakıldığında toplum olarak onların düşüncelerinden nasıl etkilendiğimiz açıkça ortaya çıkmaktadır. Müslümanlar Hristiyanlıktaki kadının şeytani tarafının bulunduğu inancından etkilendiği gibi, cinselliğin kötü ve çirkin birşey olduğu düşüncesindende ne kadar etkilendiği malesef çok acı bir gerçek.
  
  Evet kardeşlerim kadınlar olarak bizler öncelikle kimliğimize dahil edilmeye çalışılan bu inanışlardan ve zihinlerimizde yer etmiş bu yanlış düşüncelerden kendimizi soyutlamamız gerekiyor. Rabbimiz katında üstünlüğün sadece takva ile olduğunun bilincine varmamız gerekiyor. Bu bilgi kirliliğinin içinde yaratıcımızın bize belirlediği kimliğin farkında olmamız, benimsememiz ve nesillerimizi bu kimliğe uygun şekilde yetiştirmemiz gerekiyor. Yani bize çok iş düşüyor kardeşlerim... Rabbim hepimize kolaylık versin...




23 yorum:

  1. elifzeynepabdullah15 Mayıs 2013 07:22

    Selamun Aleykum
    saliha ablamız bloğun, hizmetin,tebliğin, davetin hayırlı ve mübarek olsun . Rabbim yardımcın olsun.
    arada takip ediyordum ama kaydolma işini unutmuşum ancak halledebildim. resim benzer ama biraz değişik oldu, öncekini bulmak zor geldiğinden annemin terastaki çiçeğini çekip bilgisayara yüklemiştim , onu uyarladım.

    Kur'an-ı Kerim deki açık seçik beyan edilen hakikatleri duru bir şekilde anlattığınız için Rabbim razı olsun sizden. zaten bir çok sorunumuzun, hastalığımızın altında yatan sebep kitabımızdan kopuk yaşamamız, gönül gözüyle okuyamamamız, ya da okumamamız , dünyayı bağrımızda baş köşeye oturtmuşken okuduklarımızın boğazımızın altına inememesi, kalbimizi, iç sesimizi doğru okumayı bilmeyişimiz aciz aklımla kavradığım kadarıyla. kainatı ve akseden ayetleri doğru okuyup anlayabilsek keşke... siz daha iyi tesbit edip anlatabilirsiniz, benim dilim bu kadarına dönüyor. herşeyin doğrusunu Rabbim bilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum selam ve rahmetullah, Allah razı olsun tüm hayır duaların için kardeşim. Seninde bloğa kaydolman hayr olsun, Rabbim bizi birbirimize faydalı kılsın kardeşim.
      Elif kardeşim, biz malesef düşünen bir toplum değiliz, düşünme melekelerimizi yeterince kullanmadığımız içinde ne Rabbimizin kainat kitabını nede vahyini anlayamıyoruz. Halbuki sizinde iç sesi diye tarif ettiğiniz fıtratımızın sesine kulak versek o bizi hakikate ulaştıracaktır. Çünkü Rabbimiz fıtratımıza bunun şifrelerini koymuştur.
      MaşaAllah kardeşim sizin yorumlarınızı her zaman zevkle okuyorum, yazılarınız, tesbitleriniz sizin düşünen bir insan olduğunuzu açıkça ortaya koyuyor. Güzel düşünce ve tesbitlerinizi bizimle her zaman paylaşmanız bizi çok memnun eder Elif kardeşim.

      Sil
  2. Aleykumselam ablacığım.. Buhari ve Müslim başta olmak üzere bazı hadis kitaplarında “eğer Havva olmasaydı hiçbir kadın kocasına ihanet etmezdi” şeklinde bir hadis bulunmaktadır. (Buhari, Enbiyâ; 1; Müslim, Radâ, 62 (1470) Bu hadisi yorumlayan âlimler, Havva’nın ihanetinin Âdem’e yasak meyveyi yemesi için teşvikte bulunması ve onu kandırması olduğunu söylemişlerdir. kadınları ötekileştirme değersizleştirme o kadar kolay ki... bütün kadınlar sanki kocalarına ihanetmı ediyor. ihaneti bile hak görteriyorlar nerdeyse..ediyorsada Havva anamızdanmış... bu uydurma hikayeleri uydurma atasözlerini beynimize ince ince işletmişler. Sonuçda bilinçsiz islamdan uzak toplum olmuşuz işte işte...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buhari ve Müslimde gelen bu hadis bu konuyla alakalı değil Ummu Ali kardeşim, ama bu konuya iyi malzeme yapılmış malesef. Hadisleri değerlendirirken çok dikkatli olmamız gerekiyor, bazen birşeyleri anlayamamız kesinlikle bizi onu inkar etmeye sevketmemeli. Ama kardeşim kadının daha yaratılışından itibaren üzerinde oyunlar oynanmaya başlandığı açık. Bizim yapmamız gereken ise bunların farkına vararak ayıklamak ve yeni nesli duru bilgilerle yetiştirmek.

      Sil
    2. Ablacım doğrudur bende başka bir siteden okuduydum.. yanlış olduysa kusura bakmayın.. Allah bizlere temiz ilimle evlat yetiştirmeyi nasip etsin...

      Sil
  3. cok ıkna edici....ben de bunu oyle biliyorum lakin gel de anlat...bu hikayede beni en cok etkileyen meyveyi yedikleri an da avret yerlerinin açılması...haram lokmanın etkisi......

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kardeşim, ayetteki bu noktaya önümüzdeki yazılarda değineceğiz inşaAllah. Bu ayette o kadar can alıcı noktalar varki kardeşim:
      1. Şeytanın insandan zayi etmeye çalıştığı ilk şeyin tesettür olması
      2. Tesettürlerinin zayi olmasında haram olan birşeyin etkisi
      3. Örtünme duygusunun insanın fıtratında olduğu yani tabiatında bulunduğu
      4. Cennet yaprakları ile hemn örtünmeye çalışmaları bunun en büyük delilidir.
      5. İnsanın yasağa karşı bir meyli bulunduğu ama bu noktada Rabbimizin uyarılarına kulak vermemiz gerektiği
      Böyle vs. vs. gider kardeşim..
      Rabbim bize geniş anlayışlar nasip etsin.

      Sil
  4. ve aleykum selam ve rahmetullahi ve berekatuhu öncelikle Rabbim senden razı olsun seni sevsin ablam bu yazıyı okudugumda subhanallah dedim
    bizim cemeatten birisi ben hz adem aleyhisselam dan bahsederken bana söyle bir soru sordu dediki hz havva yı bir yılan kandırmış oda adem kandırmış yoldan çıkarmış ve allah tarafından adem ile havvayı kandırdıgı için o yılanı sürüngen olarak dünyaya göndermiş ve bütün yılanlar onun soyundan geliyormuş vesayre şok olmuştum buzamana kadar duymadıgım birşeydi elhamdulillah dogru olmadıgını söyledim tabiki araştırma sonunda yanlız burda bilmedigim bir konuya deginmişsin bu inanışta malesef yahudilerden geldigi düşünüyorum da nekadar da başka dinleri taklit etmiş bizim insanlarımız aslında ben hakkı tam anlamıyla anlatmadıkları için günümüzde ki hocalara bazen sitem ediyorum allahu alem herkes hoca kimligine bürünmüş ama kuran ve sünnetten bihaberler allah bizlere hakkıyla hakkı anlatmayı nasip etsin (allahumme amiiin)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amiiin Ummumeryem. Allah Resulu sallallahu aleyhi ve sellem diyorya karış karış takip edeceksiniz dıze gerçektende öyle. O kadar çok israiliyat içerikli bilgiler varki tertemiz dinimize karıştırılan, çok uyanık olmalıyız.

      Sil
  5. Aleykum selam ablacım.. cok onemlı bır konuya degınmısın ALLAH razı olsun. Kadınları ne kadar asagalıyan bır dunya. kadın denınce hemen cınsellık degersızlık namusuzluk anlasılıyor nedense tabıkı sozum musluman kardeslerımın dısında. Yahudıler amellerıne ne kadar kolay ulasıyorlar. Ilk hedeflerı kadınlar uzerınde oynamak. ıstedıklerı gıbı ıftırayı atıp kenara cekılıyorlar gerısı maalesefkı kolayca gelıyor. neden? bu sekılde dusunmek ısteyen cok fazla sayıda kısıler var... Kadınaları degersız hale getırıyorlar. ALLAHım kadınları erkeklerden bır kademe altta tutmus ama bu demek degılkı ıstedıklerı gıbı asagalıyacaklar bızlerı..Islamıyetı layıgınca yasamıyoruz... Bu yuzden kadınlar her zaman uzulen taraf oluyor maalesef.. selamun aleykum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. malesef kadına hep bu gözle bakılmakta fatma kardeşim. kadın sadece erkeğin gönlünü hoş etmek için kullanılan bir malzeme gibi oldu. kadının ne değersiz, ne kötü ruha sahip olduğu düşüncesi havva anamız hakkındaki bu inanıştan ortadadır zaten. işin komik ve üzücü yanı kadınlarında buna izin verip kendilerini değersiz hale düşürmeleridir.
      televizyonda kadınsız bir ürün tanıtımı yoktur. en basit bir çikolata reklamında bile hiç alakası olmadığı halde kadının cinselliği kullanılır. kadın hep dikkatleri çekmek için kullanılan bir malzemedir. Rabbim kadına güzellik ve çekicilik vermiş, onu diğer yaradılmışlardan ayrı özelliklerle donatmıştır. onu adeta bir mücevhere dönüştürmüş ve bu mücevhere çok iyi bakmasını ona emretmiştir. ne zaman ki kadın bu emre uymayıp hayayı ortadan kaldırmış, işte o zaman bazı şeyler ters gitmeye başlamıştır. günah ve sapıklık artmış, zina çoğalmıştır. bunun suçlusu anlatıldığı gibi yasak meyveyi ilk yiyen havva anamız değil, insanların nefislerine ve kalplerine taht kurmuş şeytandır. herkes dini emirler nefsine ağır geldiği için ve dünya yaşantısı hoşuna gittiği için işine gelen her saçmalığa inanıp onun arkasına sığınmaktadır.

      Sil
    2. Aleykum selam ve rahmetullah. Allah subhanehu ve teala erkekleri kadınlardan üstün tutması değer olarak değil Fatıma kardeşim, sorumluluk olaraktır. Kim ne kadar yetkiye sahipse o kadar sorumludur, ama malesef günümüzde yetkiden çokca bahsedildiği halde, sahip olunan yetkinin getirdiği sorumluluktan hiç bahsedilmez.
      Birde Fatıma kardeşim, kadına ikinci sınıf muamelesi yapan erkekleride biz yetiştiriyoruz. Yani kadınlar yetiştiriyor. Öncelikle kadınların kendi kimliklerinin farkına varmadan toplumun bazı şeylerin farkına varması zor ihtimal gibi görünüyor.

      Sil
  6. ALEYKUM SELAM ABLACIM.. YAHUDILER ISTEDIKLERINE ULASIYOR VEDE TUM TOPLUM BUNA SESSIZCE ONAY VERIYOR. KADINLAR ILK HEDEF. BUDA BIR COK KENDINI BILMEZ DINSIZLER YUZUNDEN KOLAYCA KULLANILIYOR. ALLAHIM EVLATLARIMIZI DINI TERTEMIZ PURE BIR SEKILDE OGRENMEYI OGRETMEYI NASIP EYLESIN. AMIN SELAMUN ALEYKUM

    YanıtlaSil

  7. Insanogluna yasak olan seyler seytanin aldatmasiyla güzel görünüyor benim birde en sinir oldugum sey firmalar ne satmak istese kadin üzerinden satiyor Araba satacak yanina mutlaka bir kadini yanina koymasa satmayacagini düsünen zihniyetler yüzünden hanimlarin degeri düsürülmeye calisiliyor Hanim herseyden önce bir annedir Annelik kavramina saygi göstermeyenlerede Allah akil versin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günümüzde annelik ve kadınlığı birbirinden ayırmaya çalışıyorlar Mehtapablam. Kadınları eksik bırakıyorlar, onların tabiatlarını bozuyorlar. Günümüzde kadın anne olmak istemiyor. Çok acı çook...

      Sil
  8. bizler çoğu kez hazırlanmış hikayelere inanmaya alışığız..yani okuyup, araştırmak yerine anlatılana inanır onu da belleğimize yazar, gerektiğinde başkalarına da sanki kendimiz biliyormuşuz gibi anlatırız..yani ya yılan suçludur, ya elma suçludur, ya da kadın suçludur.işte bu nedenle ben de hazırcı insanlardan biri olarak :(( ama güvenilir kaynaktan bu hadiseyi takip edecek olmaktan dolayı mutluyum..dediğin gibi bizler farkında olmadan kendimize dahi haksızlık ederken yaradan öyle merhametli ki bizlere karşı..bizi bizden çok seven RABBİM hiç kadına haksızlık eder mi ? yazının devamını merakla bekliyorum.ALLAH a emanet ol canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar hazırcı bir toplumuz değilmi sıdıka kardeşim? Kendi hikayelerimizi oluşturmaktan dahi aciziz. Allah beni sizin güveninize layık kılsın.

      Sil
  9. aleyküm selam salihacığım, senin yazılarını hep gece okumayı tercih ediyorum. gecenin sessizliğinde yazılarını ve yorumları okumak benim yeni bir alışkanlığım oldu.
    kadın kimliğine bu kadar sahip çıkıp, islam dininin kadına verdiği değeri bu kadar iyi anlatman benide yüreklendiriyor.
    ben kadında olması gereken en büyük hazinenin edep olduğuna inanıyorum. edep herşeyin başı. seninde belirttiğin gibi şeytanında ilk hedefide bu yönde olmuştur. kadında haya duygusu en önemli konudur.
    kadın kimliğine yapılan saldırı malesef havva anamıza kadar dayanmıştır. insanlar kusuru kendilerinde aramayıp ilginç bir biçimde havva anamızın yaptığı yanlıştan dolayı bunun süregeldiğini düşünmüş ve dile getirmişlerdir.
    seninde yazında belirttiğin gibi ayeti kerimede açıkça her ikisininde eşit olarak bu yanlışı yaptığı belirtilmiş olmasına rağmen, kimse bunu açıp araştırma ihtiyacı hissetmeden ne saçmalık anlatılırsa ona inanmaktadır.
    zaten ne oluyorsa bu saçma hikayelerden ve saçma inanışlardan oluyor. halk arasında buna benzer öyle çok saçmalık var ki, yazmakla bitmez. hristiyan ve yahudi inanışlar bizim kültürümüze, yaşam tarzımıza işlemiş, insanlar bunu kolayca benimsemiştir.
    hristiyanlar kilisede ayakta nikah oluyor diye artık bizdede bu hareket yaygınlaşmış, hristiyan adetleri benimsenmiş, onlar gibi olmaya çalışılmıştır.
    tüm bu konulara tek tek değinip yazılarınla hepimizi aydınlatırsın inşallah kardeşim.
    Allah senden razı olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun Hülya kardeşim, Rabbim isabet etmeyi nasip etsin. Kimliğimiz bizim benliğimiz, eğer sahip çıkmazsak sonunda benliğimizi kaybederiz Allah muhafaza.
      Aslında Hülya kardeşim haya hakkında ayrı bir çalışmam var bunları düzene koyduktan sonra onuda düşünüyorum sizinle paylaşmayı.
      Sizin destekleriniz ve Rabbimin yardımı ile inşaAllah bütün bu konuları paylaşma imkanı bulabiliriz. Allah'a emanet olun..

      Sil
  10. Beni sizlerle buluşturan (cahide abla ve saliha abla )rabbime şükürler olsun.Ne kadar dile getirsem azdır.Bana öyle faydanız dokunuyor ki ;)

    YanıtlaSil
  11. Yazınızı sosyal paylaşım sitesi facebookta yayınladım hakkını helal et saliha ablacım adsız diye görünüyorum onu daha düzeltmeyi başaramadım adım gönül ama denedim sanırım oldu adım görünür umarım allaha emanet ol.

    YanıtlaSil
  12. Helal olsun kardeşim, sormanıza gerek yok. Bütün yazılarımı yayınlayabilirsiniz. Evet hamdolsun isminiz görünüyor. Bende çok memnun oldum Gönül kardeşim, her daim beklerim. Rabbim her daim bizi birbirimize faydalı kılsın.

    YanıtlaSil
  13. Selamun Aleykum ve Rahmetullah ablacım
    Bu yazıyı 3 kere falan okumuşumdur belki biraz daha fazla :)
    Allah razı olsun çok güzel bir yazı olmuş. Ben bugün bir video izledim yahudilikte kadın diye. Hristiyanlıkta ve yahudilikte kadının hiç yeri yok. İnsan değil sanki. Tevrat tefsir adlı sanırım talmut adlı kitaptan alıntılar yapılarak açıklanmış videoda. Midem bulandı videoyu izlerken. Kadınların bir hakkı olmadığı gibi diğer konularda da çok pis kuralları var. Akıl almaz şeyler. İyi ki Müslümanım dedim. İslam ne kadar güzel, temiz, aradığımız cevapları bulabiliyoruz, insanın kalbi huzur buluyor. Bir kadın gerçek değerini İslamda buluyor. Hamd olsun Rabb'imize..

    YanıtlaSil