11.5.13

EN BÜYÜK İSTİĞFAR DUASI



Selamun aleykum gönül dostlarım, 

Bugün sizinle Allah Resulu sallallahu aleyhi ve sellemin "seyyid-ul istiğfar" yani en büyük istiğfar (tevbe) duası olarak nitelediği bir duayı paylaşıyorum. Allah Resulu sallallahu aleyhi ve sellem bu dua hakkında şöyle buyuruyor kardeşlerim:  

“Kim bunu akşamladığı zaman içtenlikle inanarak söyler de o gece ölürse, cennete girer. 
Sabahladığı vakit yaparsa da böyledir.” Buhâri, (7/150).

Allah Resulu sallallahu aleyhi ve sellem tarafından bize verilen çok büyük bir müjde öyle değilmi gönül dostlarım? 


Bu duanın içeriğini ve anlamını tam manası ile kavrayıp, kalbinden içtenlikle bu sözleri söyleyen kimselere bu müjde!  Sabah ve akşam söylenmesi Allah Resulu sallallahu aleyhi ve sellem tarafından tavsiye edilen bu duayı ve karşılığında kazanacağımız mükafatı en iyi şekilde değerlendirmeye çalışalım inşaAllah.

Dua Rabbimizin bize lutfetmiş olduğu sınırsız bir imkandır, çünkü dua ettiğimiz varlık tüm alemlerin sahibi ve herşeyin maliki olan Allah subhanehu ve tealadır. O kendisine dua eden kullarını çok seven, hatta bazen daha çok dua etsinler diye dualarını hemen kabul etmeyen, kullarına karşı son derece cömert olan
bir Rab'dir. 
Peki biz sahip olduğumuz bu sınırsız imkanı yeterince değerlendirebiliyor muyuz dostlarım? Rabbimizin sınırsız gücüne dayanarak, O'na güvenip bütün işlerimizde içtenlikle O'na yönelebiliyormuyuz?




20 yorum:

  1. amun diyorum canım ablacım Allah razı olsun

    YanıtlaSil
  2. Aleykümselam ablacığım.. Duayı bizler hep dardayken etme hatasına düşüyoruz.. Aslında duayı hayatımızın her anına yerleştirsek Allah'a karşı daha yakın oluruz diye düşünüyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dua Rabbimize yakınlaşmanın ve kendimizi O'na yakın hissetmenin en kestirme yolu. Tabiatımıza isteme duygusunu yerleştiren Rabbimiz her türlü hayırlı isteğimizi kabul edeceğinide belirtmiş. O zaman niye bu imkanı son raddesine kadar kullanmıyoruz ki?

      Sil
    2. Evet bazen maalesef çok küçük düşünüyoruz. Müslüman herşeyin en iyisine layıktır. Bu yüzden isteyebildiğimiz kadar isteyelim. Gözümüz yükseklerde olmalı tabii hayırlısı olsun diye de dua etmeli. Rabbimizin hazinesi o kadar geniş ki biz hayal dahi edemeyiz o yüzden bize düşen sürekli bıkmadan istemek :). Olmaz dememeli Rabbim için zor bişey olmadığı gibi bize istediğimiz nimetini verince şaşırıyoruz ve mutlu oluyoruz. Bu anları çok yaşadım diyebilirim

      Allah razı olsun abla istiğfar duasını hatırlattığın için. Rabbim seni cennet nimetleriyle sevindirsin. Amin amin amin.

      Sil
    3. Amiiin Büsram. Bir mislinide Rabbim sana versin. Müslümanlar olarak dünyamız çok küçük malesef Büsram. Bir adım ötemizi düşünemiyoruz. Sahip oldugumuz gücün ve imkanların farkında degiliz. Bizim sahip olduğumuz iç huzura sahip olabilmek için insanlarin nice servetlerini, şöhretlerini verebileceklerini düşünmüyoruz.
      Sonsuz güce sahip yaratıcımıza dayanıp O'na tevekkül etmenin insan ruhuna sağladığı terapiden habersiz yaşıyoruz. Rabbim idrak edebilmemii nasip etsin.

      Sil
  3. esselamu aleykum.Cezakillahu hayran kardesim.Ben bu duayi sabah aksam okuyordum ihmal etmeden ama simdi tekrar dusunerek bir daha okutum.Subhanallah Rabbime ne kadar sukretsek azdir.O ne buyuk yaraticidir.Cok duygulandim Allah seytana firsat verdiripde bizleri gafillerden eyleyip bu amellerden uzak etmesin.Barakallahu fiyki.
    ummuenisa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum selam ve rahmetullah canım kardeşim
      Sabah akşam bu duayı okumamızı tavsiye ederek Allah Resulu sanki adeta imanımızı ve kulluğumuzu tazelememizi istiyor.Her sabah ve akşam tazelenen bir iman sahibine ne artılar kazandırır. Ve iyyaki canım.

      Sil
  4. ve aleykum selam ve rahmetullahi ve berekatuhu allah razı olsun ablam dua için allaha emanet ol.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah hepimizden razı olsun canım kardeşim. Dualarımız en büyük gücümüz, Rabbim hakkı ile değerlendirebilmeyi nasip etsin.

      Sil

  5. Hayirli günler canim sadece darda kaldigimizda edilen duadansa genis zamanlarimizda Allahi unutmayalimki Allahta dara düstügümüzde bizim duamizi kabul etsin diye biliyorum Allaha emanet ol Saliham.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Mehtapablacım, doğru biliyorsun. Aslında hiçbirimiz sadece dara düştügümüzde hatırlanmak istemeyiz değilmi? Hatta bazen böyle durumlar yaşarızda gücümüze gider. Bu birde bizi yoktan var eden zat için sözkonusu olunca durum dahada önem arzediyor.

      Sil
  6. Aleykumselam Saliha ablam...
    Duanin anlami o kadar güzel ve ruha sifa ki baska söze gerek duymuyorum...ALLAH c.c razi olsun...Rabbim dilimizden dualarimizi eksik etmesin...
    Selametle Aksa

    YanıtlaSil
  7. Aleykum selam ve rahmetullah ablacım. Peygamberimizin
    ( sallallahu aleyhi vesellem ) belki de en büyük müjdesi budur. Rabbimizin bizi affetmesi için en büyük istiğfar duası ...
    Tökezlediğimiz hayat yollarında en büyük sığınağımız olan Rabbimiz'e her an üzüntü veya sevinç hali hiç farketmez, her an tevbe edip af dilemeliyiz. Çünkü her koşulda bizi asla yalnız bırakmadığını, en yakınımız olduğunu biliyoruz. Bunu düşünmek bile ne büyük nimet, hamdolsun.
    Dünyevi ve nefsi isteklerimizden önce Rabbimize layık birer kul; Rasulü'ne layık ümmet olabilmek için daha çok dua etmeliyiz vesselam.
    Selamun aleykum ve rahmetullah ablam ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum selam ve rahmetullahi ve berakatuhu Tuğbam. Ne güzel dile getirmişsin duanın önemini. Rabbim sahip olduğumuz bu imkanı gereğince yerine getirebilenlerden kılsın bizi.

      Sil
  8. aleyküm selam saliha kardeşim, müslüman olduğumuz için ne şanslıyız. Rabbim biz kulları için ne çok kolaylık vermiş. bizi affetmek için ne türlü imkan varsa hepsini bize sunmuş. bunların kıymetini bilip değerlendirmek bize kalan kısmı.
    hergün istiğfar edip bu duayı okumamız gerektiğini bize hatırlattığın için Allah senden razı olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah hepimizden razı olsun Hülya kardeşim.

      Sil
  9. Selamun aleykum duayi burdan paylasirmisiniz cepten girdigim icin okuyamiyorum tesekkurler. .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yada bu linkden bakabilirsiniz.İçerisinde bu dua ve gün içerisinde yapmamız gereken diğer dualarda sahih rivayetlerle açıklanmış.

      http://www.islamhouse.com/861/tk/tk/books/H%C4%B1snul-M%C3%BCslim

      Sil
    2. (( اَللَّهُمَّ أَنْتَ رَبِّي لاَ إِلَهَ إِلاَّ أَنْتَ خَلَقْتَنيِ وَ أَنَا عَبْدُكَ، وَ أَنَا عَلَى عَهْدِكَ وَ وَعْدِكَ مَا اسْتَطَعْتُ، أَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّ مَا صَنَعْتُ، أَبُوءُ لَكَ بِنِعْمَتِكَ عَلََىَّ، وَأَبُوءُ بِذَنْبيِ فَاغْفِرْ ليِ فَإِنَّهُ لاَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلاَّ أَنْتَ ))

      “Allahım! Sen benim Rabbimsin. Senden başka hakkıyla ibâdete lâyık hiçbir ilah yoktur.Beni sen yarattın ve ben senin kulunum.Gücüm yettiğince sana verdiğim söz üzereyim. Yaptıklarımın şerrinden sana sığınırım.Üzerimdeki nimetini ve günahlarımı kabul ediyorum.Beni bağışla.Şüphesiz günahları ancak sen bağışlarsın.”

      Sil