26.5.13

TUVALETE GİRERKEN VE ÇIKARKAN YAPILACAK DUA


Esselamu aleykum kardeşlerim, 

   Dua yani Rabbimizi hatırlama ve O'nu anma hayatımızın her anını kapsaması gereken bir olgu. Çünkü iman eden kişinin hayatının hiçbir anı yoktur ki, dinimiz o hususda bir ölçü belirlemiş olmasın. Buna tuvalete giderken ve çıkarken dikkat edilmesi ve söylenmesi gereken hususlarda dahildir. Sanırım başka hiçbir inanç sisteminde insanın en doğal ihtiyacı olan tuvalet ihtiyacını gidermesi ibadet olarak algılanıp kişiye sevap kazandırmıyordur. Biz böyle mükemmel bir dinin müntesipleriyiz hamdolsun. 

   Kardeşlerim, sizinde çok iyi bildiğiniz gibi biz insanlar ile aynı dünyayı paylaşan başka varlıklarda bulunmakta. Yapıları gereği farklı özelliklere sahip olmalarından dolayı onları görebilme ve duyabilme imkanına sahip değiliz. Bizim gibi onlarında İslam dininden sorumlu ve iman eden ve inkar eden toplulukları var. Ve şeytanda inkar eden topluluğun lideri pozisyonunda. Allah Resulu sallallahu aleyhi ve sellem ümmetini göremediğimiz ve duyamadığımız şeytan ve taifesinin şerrinden uzak tutmak için belli korunma ölçüleri vermektedir. Bunlardan biri belkide en önemlisi tuvalete girerken ve çıkarken yapılan duadır. 


    Rabbimizde bizim onları göremediğimiz halde onların bizi gördüğünü ayetinde şöyle haber vermektedir:

   "Ey Adem oğullan! Şeytan, ana ve babanızın avret yerlerini birbirlerine göstermek için üzerlerinden elbiselerini soyup cennetten çıkarttığı gibi, size de belâ olmasın. Zira o ve kabilesi, sizi, sizin onları göremiyeceğiniz yerlerden görürler. Biz, şeytanları, îman etmeyenlere dost kılmışızdır." (A’raf,27)

   Allah Resulu sallallahu aleyhi ve sellem'de bu hususda şiöyle buyurmaktadır:

   Ali bin Ebi Talib (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
“Cinin gözleri ile Âdemoğullarının avret yerleri arasındaki perde, Âdemoğullarından birinin tuvalete girdiği vakit, Bismillah demesidir!” (Tirmizi 603, İbni Mace 297)

Belki resmin üstünde okunması zor olabilir diye tekrar buraya alıntılıyorum kardeşlerim. 

TUVALETE GİRMEDEN ÖNCE YAPILAN DUÂ:

((   بِسْمِ اللهِ   اَللَّهُمَّ إِنيِّ أَعُوذُ بِكَ مِنَ الْخُبُثِ وَالْخَبَائِثِ   ))

“( Allah’ın adıyla ) Allahım! Pislikten ve pis olan şeylerden (erkek ve dişi şeytanlardan) sana sığınırım.”

TUVALETTEN ÇIKARKEN YAPILAN DUÂ:

(( غُفْرَانَـكَ ))

(Allahım) beni bağışla”Buhâri (1/45); Müslim (1/283). )  

2 yorum:

  1. Aleykumselam ablacığım.. Bize verilen tuvalet eğitimi sadece aman üstüne sıçratma ellerini bol bol yıkamakdan ibaretken dinimiz bu kadar teferruatlı bir yaşam biçimini bize sunmuş..Hatırlattığın için Allah razı olsun senden ..

    YanıtlaSil
  2. aleykum selam ve rahmetullahi ve berekatuhu allah razı olsun ablacım yazının içerisinde olan araf suresini ve zikrettigin hadisi alıyorum) çünkü bugün kızlara verdigim zikirlerdi bugünkü yazın allah razı olsun allaha emanet ol ablacım)

    YanıtlaSil