24.5.13

MUTLULUĞUMUZU YADA MUTSUZLUĞUMUZU KELİMELERİMİZ BELİRLER




MUTLULUĞUMUZU YADA MUTSUZLUĞUMUZU KELİMELERİMİZ BELİRLER

Kullandığımız sözlerin hayatımızda çok büyük yeri ve önemi vardır. Bunların konumunu ancak bakış açısı yeterli olmayan ya da yüzeysel düşünen kimse görmez.

Söz, ya içi güzelliklerle dolu sakin akan bir nehir ya da ölüm taşıyan dalgalı bir denizdir.
Söz, ya tüm yaralara  ve hastalıklara merhem ya da içeni anında mezara gönderecek bir zehirdir.

Sözün içinde ya hayat, güvenlik, mutluluk, rahatlık ve mutmainlik vardır yada o Rabbinin izniyle her şeyi yerle bir edecek saatli bir bombadır.

Söz ya barış ve anlaşma getirir, insanlar arasında yakınlık ve sevgi yayar ya da sözle savaşlar çıkar, insanlar arasında kin baş gösterir, fitneler ve imtihanlar ortaya çıkar.

Söz ya yapmanın, kurmanın ve yükseltmenin aleti olur ya da yıkmanın, tahrif etmenin ve dağıtmanın aleti.

Nitekim “La ilahe illAllah” sözü yani ihlas ve tevhid kelimesi kurtuluş ve tevhid kelimesidir. Kafirlerin “Sen gönderilmiş bir peygamber değilsin” (Ra’d:43) sözleri ise onlar için dünyalarını ve ahiretlerini yıkan söz olmuştur.

Allah subhanehu ve teala söyle buyurur: “Allah’ın hoş söz (kelime-i tevhid) için nasıl bir misal getirdiğini görmedinmi? O gökleri yerde sabit, dalları ise göğe uzanmış hoş bir ağaç gibidir. Rabbinin izni ile meyvesini her zaman verir. Belki düşünürler diye, Allah insanlara böyle misaller getirir. Kötü sözün örneği ise kökü yerden sökülüp çıkarılmış ve sabit durmayan kötü bir ağaçdır.” (İbrahim: 24,26)


Allah Resulu sallallahu aleyhi ve sellemde sözlerin ehemmiyeti ile alakalı söyle buyurur: “Kişi Allah’ı razı edecek öyle bir söz söyler ki, o sözün ulaşacağı konumu tahmin bile edemez. Allah ise, o söz nedeniyle ona kıyamete kadar kendisinden razı olacağını yazar. Yine kişi Allah’ı kızdıracak öyle bir söz söyler ki, onun ulaşacağı konumu tahmin bile edemez. Allah da onu söz sebebiyle ona kıyamete kadar kendisine öfkeli olacağını yazar. (  Ahmed, Tirmizi, Nesai. El-Elbani hadisin sahih olduğunu söyler.)

Nebi sallallahu aleyhi ve sellem Muaz radıyallahu anha hayrın kapılarını, işin başını, onu ayakta tutan şeyi ve onun zirvesini bildirdikten sonra kendisine şöyle dedi: “Sana bunların hepsinin kökünde yatan şeyi söyleyeyim mi?” Muaz “evet ya Resulullalh” diye karşılık verince, diline işaret ederek “Buna sahip ol” dedi. Muaz radiyallahu anh “Ey Allah’ın Nebisi! Biz konuştuğumuz şeylerden de sorguya çekilecekmiyiz?” diye sorunca, “ Allah seni iyi etsin! İnsanlar ateşe yüzleri üzere, ya da burunları üzere dilleriyle kazandıklarından başka bir sebeplemi atılırlar?” (Ahmed, Tirmizi. El- Elbani sahih olduğunu söyler.)

Sevgili kardeşlerim, bugün insanların pek çoğu ölçüsüz ve hesapsız konuşmaktadırlar. Bu gibi kimselerin yalan, yanlış, gıybet, nemime, saçmalık, münasebetsizlik, küfür, ilhad demeden diledikleri her şeyi söylediklerini ve yazdıklarını görüyoruz. Halbuki Allah subhanehu ve teala “O bir söz söylemeye görsün, yanında (kaydetmeye) hazır bir gözcü vardır.” (Kaf:18) buyurmaktadır.

İbnu’l Kayyım rahimehullah bu konu ile alakalı şöyle der: “İlginçtir ki, insan haram yemekten, zulümden, zinadan, hırsızlıktan, içki içmekten, harama bakmakta vs. kaçınmakta zorluk çekmezde, dilinin hareketini kontrol etmekte zorlanır. Öyle ki, dindarlıkla, zühd ve ibadetle tanınan bir kimse, hiç kale alınmayacak bir söz söyler de, onun bir tek kelimesi nedeniyle doğuyla batı arasındaki uzaklıktan daha alçak bir seviyeye düşer.

Rabbim hepimize Allah resulunun şu beyanını uygulayabilmeyi nasip etsin kardeşlerim.
“Allah’a ve ahiret gününe inanan kimse, ya hayır konuşsun ya da sussun.” (Tirmizi, Kıyamet 51)




Not: Yazı Karınca&Polen kitabevinin “Dünyanın en mutlu insanı olabilirsin..” adlı kitabından alıntıdır. 






14 yorum:

  1. assalamu aleykum ve rahmetullahi ve berekatu, canim kardesim ne guzel dile getirmissin dusunen insanlar icin kuran ve resullahin sozlerinde ne buyuk ispatlar var bazen bir sozle evlilikler yok olup gidiyor .tek bir sozle ALLAHi kizdirmaktansa susmak en guzel hallerden.ne mutlu bunu yapanlar .ALLAHim seni ve aileni razi olacagi amellerle suslesin hic darda koymasin benim duam bedevinin yapmis oldugu duaya benzedi sanki :)fiemanillah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duaların için Allah razı olsun Haticem. Rabbim bir mislini sana nasip etsin. Amiiin.
      Evet kardeşim ne mutlu sadece ya hayr konuşan yada susanlara...

      Sil
  2. insan ne çekerse dilinden çeker diye boşuna dememişler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef Ummu Ali kardeşim, insan dili ile ya cennet hayatını kazanır, ya da cehennem hayatına düçar olabilir. Kulluğunun en önemli noktalarından biridir sözler. Konuşmalarımız kulluğumuzun bir parçası olduğu halde biz ne kadarda bilinçsiziz bu konuda. Sanki ağız bizim istediğimizi konuşurum edası ile söylediklerimizlede bir kulluk eylemi içerisinde bulunduğumuzu idrak edemiyoruz. Halbuki kulluk; "insandan düşünce, söz, kasıt ve fiiller olarak ortaya çıkan her şeydir."(Ebu said yarbuzi)

      Sil
  3. “O bir söz söylemeye görsün, yanında (kaydetmeye) hazır bir gözcü vardır.” (Kaf:18)

    aleykumselam ablam..ALLAH c.c razi olsun ne güzel yazmissin...Rabbimizin "Kelam" sifatinin ilahi tecellisi olarakdan ayeti kerimeden de anlasilacagi gibi dilimizden cikan her söz bizlere emanettir...

    Bazi sözler var ki gercekten de geriye dönüsü yoktur..Rabbim dilimizin afetlerinden korusun,devamli hayir söz söyleyen kullarindan eylesin cümlemizi...

    Selametle Aksa...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amiiin Aksa kardeşim. İnsanın söylediği söz ağzından çıkmadan söz onun esiridir. Ama bir kez çıktımı insan sözünün esiri olur. Rabbim bizleri esiri olacağımız sözler sarfetmekten muhafaza buyursun.

      Sil
  4. esselamu aleykum ve rahmetullah ablam bu yazıyı okuyunca seninle geçen hani azıcık kafama takılan diye başladıgım konuşma arkası geldi gerçektende ogün küçük dedigim şey insanın hayatını altüst edecek kadar büyükmüş ama idrak edememişim gerçekten rabbim çok merhamet sahibi kulunun yaptıgı hatalara karşılık hemen ceza vermiyor belkide biliçsiz olarak yaptıklarımızda mühlet veriyor en dogrusu nu yine allah bilir. rabbim bizleri herzaman hayırlı insanlarla karşılaştırsın gerçekten de en hayırlı dost kişiye allahı hatırlatandır sende benim için aynen öylesin rabbim seni hayırda öncü kılsın öyle hayırlı işlere imza atki öldügünde bile amel defterin kapanmasın bol bol ecir gelsin )allaha emanet ol.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amiiin canım. Ecmain. Rabbimiz bize karşı öyle merhametli ve sabırlı ki, hatalarımızın farkına varıp pişman olmamız ve tevbe etmemiz için bize zaman tanıyor. Bizi hemen düşündüklerimizle, söylediklerimizle ve yaptıklarımızla yargılamıyor. O biz kullarına karşı çok şefkatli bir Rab.
      Senin yorumunu okurken şu hadisi şerif geldi aklıma:
      " Kiramen katibin meleklerinden sağ taraftaki iyiylikleri yazar. Sol taraftaki melek sağ taraftakinin emrindedir.İnsan bir iyilik işlediği zaman hemen sağ taraftaki melek onu 10 sevap olarak yazar.Fakat bir günah işlediğinde Sağ taraftaki melek sol taraftaki meleğe hemen yazma biraz bekle belki pişman olur.Allaha tevbe istiğfar eder.Eğer kul tevbe istiğfar etmezse 1 günah olarak olarak yazılır."(suyuti cemul cevami 66624.no.hadis)

      Sil
  5. selamün aleyküm bacım benim..çok güzel bir yazı..bana göre isabetli bir alıntı..benim için günün anlam ve önemine uygun..:)) ben kendi adıma mesajı aldım. ALLAH a emanet ol.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum selam ve rahmetullah kardeşimm, hepimizin alacağı mesajlar var gerçekten bu yazıda. Rabbim dillerimize sahip olabilmeyi nasip etsin hepimize. Sende Allah'a emanet ol kardeşim..

      Sil
  6. Salihacigim dedigin gibi insanin bu dünyasinida öbür dünyasinida dilinden cikanlar belirliyor ne kadar dua eder iyilikle karsisindakilere konusur giybet etmesse o derecede hem Allah sever hemde insanlar tarafindan sevilir vara yoga bos konusanlardan olmayiz insaAllah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşaAllah Mehtapablacım. Rabbim bizim konuşmalarımızı ya dünyamız yada ahiretimiz için hayr olanlarla sınırlı tutsun. Amiiin.

      Sil
  7. Allah razı olsun salihacığım ne güzel bir paylaşım. bedavadan düşüncesizce harcadığımız sözler bize nasıl geri dönüyor hiç farkında değiliz. kullandığımız cümleler Rabbimi kızdırmanın yanında insanlar arasındaki yerimizide belirliyor aslında. ne kadar güzel ve ne kadar doğru konuşursak bize olan saygı ve güvende o kadar artıyor. yani, konuşma biçimi ve kullanılan kelimeler hem ahiretimizi hemde bu dünyamızı etkiliyor. çok basit düşünüp bu incelikleri unutuyoruz. hatırlattığın için Allah senden razı olsun salihacığım.

    YanıtlaSil
  8. Bu yazıyı her gün sabah namazından sonra bir kere okumak lazım ...İlaç gibi ...Ruhumuza şifa niyetine İnşaAllah ...

    YanıtlaSil