10.5.13

İNSANLARIN HAYALLERİNİ SÜSLEYEN ÖRNEK İNSAN




İNSANLARIN HAYALLERİNİ SÜSLEYEN ÖRNEK İNSAN
"MUHAMMED"
sallallahu aleyhi vesellem

Esselemu aleykum we rahmetullahi we beraketuhu..

Beni sizlerle bulusturan Rabbime hamd olsun. Rabbim bundan sonra kalemime güç versin…

  Hristiyan dinine mensup olmayan öğrencilerin din dersi yerine aldığı ahlak dersinde bu haftaki konumuz bizim için örneklik teşkil eden insanlardı. Bu haftaki dersimizde bu kişilerin bizim için ne anlama geldiklerini ve hayatımızda ne gibi bir rol oynadıklarını tartıştık.

  Konuya giriş olarak cevaplamamız gereken ilk soru “Bu kişinin benim için ‘örnek insan‘ olabilmesi için ne gibi özelliklere sahip olması gerekiyor?“ idi.  Öğretmenimiz bu soruyu bu haftaki dersimize hazırlamamız için ödev olarak vermis. Ne yazıkki  ben geçen hafta ahlak dersine katılamadığımdan yapabileceğim tek şey arkadaşlarımın yazdıklarını sessizce dinlemekti. Fakat ben parmak kaldırıp düşüncelerini bizimle paylaşan her arkadaşımdan sonra hoş bir şaşkınlık yaşıyordum. Söylenilen her cümle beni hayretler içerisinde bırakıyor ve içimin ısınıp yüzümde hafif bir tebbessümün oluşmasını sağlıyordu. 


  İlk arkadaşım bu kişinin gerçekci bir kişiliğe sahip olması gerektiğini söyledi.  Böylelikle yaptığı şeyler gerçekle bağdaşacak, normal insanların ulaşamayacağı kadar yükseklerde, abartılı ve aşırı olmayan her insanın yapabileceği türden eylemler haline dönecekti.  Bu arkadaşım aslında her insanın kapasitesine uygun ve ona zor gelmeyen seyler yapan, bize bir gökyüzü yıldızı kadar uzak insanlardan ziyade kendi içimizden biri olan bir kişiyi anlatmaya çalışıyordu.

“Sizin için, Allah'ı ve ahiret gününü arzu eden ve Allah'ı çok zikreden kimseler için, Allah'ın Resûlünde güzel bir örnek vardır.“ (Ahzap Suresi, 21. Ayet.)


  Zaten “örnek“ kelimesini duyduğumda aklıma gelen ilk şey Rabbimizin alemlere rahmet olarak gönderdiği son nebisiydi. Baktığımız zaman dünyada tüm hayatının örnek alındığı Rasulullah sallahu aleyhi vesellemden başka kim var ki? 
Onun kızmasını, sevinmesini, yemek yemesini, ibadetlerini, gülmesini ve ağlamasını hiçbir kuşkuya düşmeden örnek almıyor muyuz? Ve arkadaşım gerçekci ve kolaycı olunmasından bahsetmisti ya hani...

“Allah kimseyi gücünün yettiğinden başkasıyla mükellef kılmaz.“ (Bakara Suresi, 286. Ayet)
“Onu yüceltmeniz ve böylece şükretmeniz için size kolaylığı ister; güçlüğü istemez.“ (Bakara Suresi, 185. Ayet)

  Rasulullah sallahu aleyhi vesellem dünyadaki en gerçekci kişi değil miydi aslında? Bizim için zorluk istemeyen Rabbimiz yine bize örneklik teşkil etmesi için gönderdiği Rasülüyle de bize zorluklar yüklemedi. O her insanın örnek alabilecegi kadar sade bir karaktere sahipti ve aynı zamanda dünyada görülebilecek en muhteşem insandı. Benim zihnimde bu gibi bir yığın düşünceler gezine dursun bir diğer arkadaşım söz aldı.
Oda bu kişinin hiçbir olayda pes etmemesi gerektiğini, tüm zorluklara rağmen pozitif olmayı elden bırakmaması gerektigini söyledi. Arkadaşıma göre her insan hata yapabilirdi ve bu yüzdende bu kişiden o kadarda mükemmel olmasını beklemiyordu. O dakikalarda gözyaşı pınarlarım sözümü dinlemek istemeyip bana karşı koymayı deneselerde, hafif parlak gözlerle durumu atlattım. Yine her cümle O’nu anlatmıyor mu? 
Rasulullah sallallahu aleyhi vesellemde insan olması hasebiyle hatalar yapmıs ve Rabbimiz onu vahiyle uyarmıştır. Bu nedenle O hatalardan arındırılmıs bir insandır. Aslında Nebi sallallahu aleyhi vesellem bazen insanların beklentilerindende öte bir muhteşemliğe sahip. “O heva ve hevesinden (keyfine göre)  konuşmaz.“ (Necm Suresi, 3. Ayet)

  Bu konuda yazdıklarını okuyan son arkadaşımda bu konuda söylenebilecek birçok şeyi söyledi ve son noktayı koydu sınıfta: ”Bu insan sempatik olmalı ve her şeyden önce irade gücüne sahip olmalı. Zor durumlarda kesinlikle pes etmemeli ve savaşmaya devam etmesi gerektiğini bilmeli. Hayatta bir kez düşerse eğer tekrar kalkabilmeyi bilmeli ve sürekli yükselme çabasında olmalı. Aynı zamanda bu insan diğer insanlarada katlanabilmeli. Onun icin diğer insanların ne düşündüğünün bir önemi olmamalı ve sadece kendi yolunda ilerlemeli.”
  Bu cümleleri duyduktan sonrada içimi bambaska bir sevinç kapladı ve diğer insanların arayışında olduğu “O” kişiyi biliyor ve O’na uyuyor olmamın huzuruyla Rabbime şükrettim. Aslında bu arkadaşlarım belkide hayatlarında hiç Rasulullah sallallahu aleyhi vesellemin hayatını okumadılar veya O’nu bir örnek olarak görmediler. Fakat Rabbimizin tabiatlarına koydugu “Mükemmel insan” betimlemesi ellerinde olmadan onlara bu cümleleri yazdırdı.
  Ögretmen yazdıklarını okuyan her arakdaşımdan sonra bu yazılan özelliklerin kişinin karakterine göre değiştiğini söylesede, ben bu beklentilerin sonunun sadece tek bir güneşe çıktığının farkındalığıyla çıktım sınıftan o gün…
”İşte bu herkesin arayışında olduğu insan alemlere rahmet olarak gönderilen son Nebidir.” diye haykırmak istedim o an. Bu haftaki dersin bu 15 dakikasında insanların ışığa olan ihtiyacını gördüğümde içimde fırtınalar kopsada, bu fırtınalar yerlerini daha sonra serin meltemlere bıraktı. Rabbim bu serin meltemlerin sebebi olan düsüncelerimi gerçekleştirmeyi nasib etsin. Tek isteğim onlara bu sonsuz ışığı anlatmak.

  İslam bilginlerinden İbn Hazm’ın şöyle söylediği kaydedilmektedir: “Ahiret iyiliğini, düzgün yaşayışı ve bütün faziletleri kazanmak isteyen kişi,  Muhammed sallallahu aleyhi vesellemi örnek alsın. Çünkü Rasulullah bütün hayırlarda en ileridedir. Allah O’nun ahlâkını övmüş, faziletleri en mükemmel şekliyle O’nda toplamış ve O’nu her türlü kusurlardan arındırmıştır.”

Şunu iyi bilelim ki O, sadece kuru bir örnek değil, her emri yerine getirilmesi lazım gelen ve her hareketi benimsenip, hayata yansıtılması gereken bir rehberdir.

Zeynep Yusra

32 yorum:

  1. assalamu aleykum ve rahmetullahi ve berkatu,Canim yusra ne guzel anlatmissin boyle .icindeki cevheri ne guzel cikarmissin masaallah vela havle vela kuvvete illa billa.Insallah ilerideki hayatinda senin kitaplarini okuyup cocuklarimiza ve torunlarimiza seni ornek gosteririz.ALLAH yolunu daim etsin .Seni cok optum♥♥♥♥♥♥♥♥cuma mubarek olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum selam we rahmetullahi weberaketuhu Hatice teyzecim. ♥ InşaAllah teyzecim.. Rabbim bana o kitapları yazmayı nasib etsin. Rabbim kalemimden haktan gayrısını uzak tutsun ve onu dinini güçlendirmek için bir vesile kılsın. Bende seni öptüm. ♥♥♥

      Sil
  2. Aleykum selam ve rahmetullahi ve berakatuhu canım kardeşim,
    hayırlı sabahlar Haticem, Dualarına yürekten amiin diyorum, Rabbim hepimizin yavrularını dininde öncü kılsın. Amiiin.
    Yazıda söz konusu edilen olay Yusranın bizzat yaşadığı bir olay. Kurgu değil yani kardeşim. Hem sana hemde okuyan diğer kardeşlerime belirtmek istedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. assalamu aleykum ve rahmetullahi ve berekatu,Canim cok duygusal bir yaziydi masaallah bunu yasamadan duygularini bu kadar guzel dile getirmesi mumkun degil yasanmadan anlatilmaz bu guzellikler zaten .ALLAhim senin ve kizinin kalemine gayret kuvvet versin insaallah kardesim bu arada evindeki diger fertlerinde kimbilir ne cevherleri vardir merakla bekliyorum haberlerini canim:) (bu arada yorumdaki tarih ve saat yanlis galiba canim):)bir belirteyim dedim fiemanillah

      Sil
    2. Aleykum selam ve rahmetullahi ve berakatuhu ve mağfiretuhu..
      uyardığın için teşekkür ederim Haticem, hemen menejerime söylemem lazım))).
      Bu gördüğünüz bloğun yapımı, "yitirilmiş manalar" logosunu taşıyan resimler küçük kızıma ait Haticem. Tam bir ekip çalışması var yani..))

      Sil
    3. assalamu aleykum ve rahmetullahi ve berekatu ,Canim kardesim logoyu ve resimleri gorunce cok begenmistim resimlerin renkleri cok canli ve cok cekici olmus ,masaallah,benim yerime cocuklarina tessekkur etmeyi unutma:)bende oglumdan resim koymasini istedim bakalim cikacakmi ?fiemanillah

      Sil
  3. aleyküm selam salihacığım ve güzel zeynep, öncelikle kızımla aynı ismi taşıdığın için seni bir kat daha sevdim. ayrıca yaşını bilmiyorum ama yazın mükemmel. okuyunca bana ''annesinin kızı'' dedirtti.
    zeynepciğim, seninde bahsettiğin gibi dünyada gelmiş ve geçmiş tek örnek insan bizim peygamberimizdir. o gerçektir. yaşantısı ve tüm hareketleri örnektir. onun yolunda, onun rehberliğinde yaşayan hiçbir kul yanlış yapamaz. müslüman olduğumuz için ve böyle bir peygambere sahip olduğumuz için çok şanslıyız.
    hristiyan toplum hep bunu bastırma çabasındadır ve hayali kusursuz kahramanlar oluşturarak insanları boş bir sarhoşluğa ve saçmalığa sürüklemektedirler. en büyük silahları yaptıkları akıl karıştıran ve herkesin gözüne hoş görünen filmlerdir.
    peygamberimizi anlatmaya kelimeler yetmez. tek bir hareketinde, tek bir sözünde bile çok büyük öğütler vardır.
    zeynep seni yazın için kutluyorum ve o güzel yanaklarından öpüyorum. yazılarının devamınıda bekliyorum=)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekrar selamun aleykum Hulya ablacım. Benden kızına selamlarımı ilet. Rabbim bu neslin gençlerini tüm kötülüklerden, kötü düşüncelilerden korusun ve bizlere Islam güneşinin sonsuz ışığını tüm karanlık kalplere götürmeyi nasib etsin.. Ablacım ben 17 yaşındayım :) Evet çok haklısın. Rabbim hepimizin gözünü açsın ve bu gibi oyunlara gelmekten korusun bizleri.. Rabbim Rasulünün dosdoğru yolunda ayaklarımızı sabit tutsun.♥

      Sil
    2. kızımla isminiz gibi yaşınızda aynıymış güzel kızım. sizin gibi gençler olduğunu bilmek çok güzel. Rabbim ilmini arttırsın. güzel gönlündeki iman hiç bitmesin. yazılarının devamını bekliyorum ve seni öpüyorum. sanada çok selamlar salihacığım.

      Sil
  4. Aleykumselam kardeşim.. sabah yazdığım gelmemiş :(( Allah ilmini ve zekanı çoğaltsın inşaAllah.. seni okurken anneni okur gibi sandım :) yazılarının devamını bekliyorum ♥♥♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin ablacim. Annemin eksikliğini hissettirmiyorsam ne mutlu bana :) ♥ InsaAllah ablacim. Sizin gibi ablalarimla bulustuktan sonra buraya yazmayi hic ihmal etmem merak etme. :) ♥

      Sil
  5. Esselamu aleykum canim yusram seni kutluyorum seninle ne kadar ovunsem azdir.rabbim ileriki hayatinda basarilar versin.ayrica bu blogu hazirlarken annenizi desteklediginiz icin Allah razi olsun.Senin diger yazilarinin devamini bekliyoruz insaAllah.seni ve yasirayi cok opuyorum.
    ummuenisa

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum selam we rahmetullah.. Amin teyzecim cok tesekkur ederim. Allah sizdende bizi yanliz birakmadiginiz icin razi olsun. InsaAllah yazmaya devam edecegim. ♥♥ Sende kizlarina cok cok selamlarimi soyle, bende seni opuyorum. :)

      Sil
  6. Aleykum selam ve rahmetullahi ve berakatuhu canım Yusram. Rabbim senden razı olsun, ne muhteşem bir yazıydı... Devamı gelsin muhakkak, canım kardeşim.

    Sende ki bu ilmi doluluğun hep farkındaydım, beni hiç mi hiç yanıltmadım bu yazınla, olaylara bakış açınla. MaşaAllah barekAllah benim güzel Yusrama...

    Sana bahsettiğim nedenden ancak şimdi yazma imkanım oldu hakkını helal et kardeşim. Seni çok çok öpüyorum, yazılarının devamını bekliyorum. Seni yetiştiren ablamı da sevgiyle kucaklıyorum Yusracım.

    Selamun aleykum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rabbim hepinizi cennetine koysun, beni oyle mutlu ettiniz ki...
      Ben daha bu yolun cok cok basindayim. Rabbimden dilegim bir gun gercek anlamiyla Talibul Ilm olabilmek..
      Sorun degil ablacim hic, helal olsun. Bende seni opuyorum.. Aleykum selam.

      Sil
  7. Aleykümselam ve Rahmetullahi ve Berakatuhu kardeşim :)

    Yazın çok güzel olmuş maşaAllah.
    Aslında herkes farkında olmadan O'nu örnek alıyor O'nun gibi birisini görmek istiyor etrafında. Biz Müslümanlar Elhamdülillah tanıyoruz biliyoruz Allah Rasulü'nü. Ama hem Peygamberimiz gibi bir örneğe sahip olmak isteyip hem de bundan bi haber insanlar için üzülüyorum. Dediğin gibi insan bazen anlatmak istiyor ama bu her zaman mümkün de olmuyor kardeşim. Bilmeyenler böyle bir insan yok sanıyor onlara sanki böyle bir insanın olması mümkün değilmiş gibi geliyor, Müslümanlardan bilenlerden bazıları da sadece biliyor. Örnek alma yok bilinç yok ruhsuz ruhsuz yaşıyoruz islamı. Peygamberimizi bile doğru düzgün tanımıyoruz. Ama Elhamdülillah bilinçli kardeşlerimiz var Rabbim islama önder kılsın onları. Seni de canım benim. Amin amin..
    Saliha abla hakikaten maşaAllah kızına. Küçüklükten böyle yetiştirilip o zamanlarda da bilinçli olmayı isterdim. Ama Rabbim bana bu zamanda nasip etmiş bişeylerin farkına varabilmeyi. Elhamdülillah ya hala uyuyor olsaydım halim ne olurdu diyorum.
    Allah razı olsun yazı için Yusracım. Allah'a emanet ol kardeşim. Selamün Aleyküm ve Rahmetullah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ablacim. Iste insanlik bir arayisin icinde kaybolmus gidiyor. Seninde dedigin gibi ablacim en aci olanida muslumanim diyen insanlarin bile aslinda icin icin bir arayista olmalari.. Zaten insanlar onu kuru bir ornekten daha fazlasi olarak gorselerdi muslumanlarin durumu bugun boyle olmaz, herkes dini O'nun ve sahabenin anladigi gibi ictenlikle, ihlasla yasar ve bu gibi arayislara ihtiyac duymazdi.
      Rabbim her birimizin anlayisini ve ilmini artirsin.
      Olsun Busra ablacim, sende insaAllah bu ummete hayirli, bilincli cocuklar yetistirirsin. Senin sevap kapinin hic kapanmamasina sebep olurlar insaAllah..
      Aleykum selam we rahmetullah..

      Sil
    2. Selamün Aleyküm ve Rahmetullah Yusracım
      Amin amin amin Allah bizlerin yardımcısı olsun..
      Bu duana daha içten aminn diyorum :). Rabbim bizlere hayırlı evlat versin islamın öncülerinden olsunlar inşaAllah.
      Selamün Aleyküm kardeşim

      Sil


  8. MasaAllah sana Zeynep kizim annen gibi ne güzel imanla dolu bir yüregin var Salihacigim senide böyle bir evlat yetistirdigin icin tebrik ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ehliSunnazeyneb11 Mayıs 2013 19:33

      amiiiin bende cok tebrik ediyorum

      Sil
    2. Teşekkür ederim Zeynepcim. Rabbim senin evladınıda salihlerden kılsın.

      Sil
    3. Cok tesekkur ederim Mehtap teyzecim.. Sen beni kizin olarak gormussun ya, bende seni bir teyze gibi goruyorum artik. :)

      Sil

    4. Sagol Zeynebim derslerindede basarilarinin devamini diler gözlerinden öperim kizim.

      Sil
  9. Aleykumselam ve rahmetullahu ve berakatuhu Zeynep Yüsra kardesim...
    Yüreginden gecenleri ne kadar da güzel kelimelere dökmüssün,Saliha ablamin kizindan da ancak böyle bir yazi beklenirdi...Bu güzel blogumuz sayesinde her gecen gün daha da zenginlesecek ilmin ve kalemin insaALLAH..Bizler de nasiplenecegiz ALLAH(c.c)´in izniyle...
    MasaALLAH diyorum,Rabbim kem gözlerden,haset yüreklerden korusun,hep iyilerle beraber kilsin sizleri...
    Selam ve de kalbi dualarimla...
    Aksa

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende senin gibi umuyorum ablacim.. Rabbim bu blog sayesinde hepimizin ilmini, farkindaligini ve anlayisini artirsin. Hepimizin maneviyatini zenginlestirsin ♥ Amin ablacim tum dualarin icin tesekkur ederim.. Rabbim siz ablalarimi ve teyzelerimi tum kotuluklerden korusun ve cennetine koysun. ♥♥

      Sil
  10. Adı güzel,kalbi güzel, kalemi güzel Zeynep..Ne güzeldir dinlemek gözlemek ve onları bildiklerinle karşılaştırıp sendeki doğruyu ya da yanlışı görebilmek..bu senin yaşına göre ne kadar fazla erdem sahibi olduğunu gösterir bana göre..ama ben buna şaşırmadım Salihacığım gibi bir annen varken ona benzemen de çok olası ve çok güzel..çok kıymetli br annen var..inanıyorum ki inşaALLAH, sen de en az onun kadar dolu, imanlı ve hidayet sahibi bir hanım olacaksın..yüreğin hep böyle kalsın yavrum..Allah tüm Müslüman annelere de senin gibi doğruyu görebilen , anlayabilen evlatlar nasip etsin..muhabbetle kucaklıyorum..ALLAH a emanet ol..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalbi tertemiz ablacim ♥ Tum dusuncelerin icin sana tesekkur ediyorum. Rabbim baktigimiz her seye "o" gozle bakmayi ve boyleliklede "gorebilmeyi" nasib etsin bizlere.. InsaAllah ablacim insaAllah.. Zaten en buyuk dilegim bir gun anne-babam gibi olabilmek ve sonrasindada Islami onlardan dahada ilerilere goturebilmek. Amin ablacim yureklerimiz hep ayni kalsin.. Rabbim taslasmis yureklerin kotululuklerinden seni, beni ve tum muslumanlari korusun.. Bende seni kucakliyorum ablacim. Karanliklari yok eden aydinligin Rabbine emanetsin. ♥♥♥

      Sil
  11. Aleykumselam wa rahmatullahi wa barakatuhu tatli kiz,Allah senin bu guzel niyetinden razi olsun,ve seni bereketlesin ve sana bu guzel amacinda muvaffakiyet basari versin. Allahumme Amin. Yazini okuyali cok oldu simdi tam anlamiyla yazmak nasib oluyor . MashaAllah cok begendim,herkezin basarili oldugu bir yeri vardir,sende kendindeki bu ozelligi yakalamissin. Kisacasi yazini cok begendim, cok guzel gozlemlemis ve satirlara dokmussun,bize o ani yasattin. Senin de annenle beraber burda olman beni sevindirdi. Senin yazilarini merak ediyorum simdiden. Allah sizinle olsun. Sizi seven kardesiniz ehlisunnaZeyneb... :)

    YanıtlaSil
  12. Amin Zeyneb abla, tum dualarin icin Rabbim senden razi olsun.. Ne iyi ettin de yazdin ablacim :) Elhamdulillah ablacim, insaAllah bu yönümü daha da gelistirebilirim.. Seninde hemen bunu farketmen bir incelik masaAllah ♥ Rabbim razi olsun. Yorumun beni cok mutlu etti ablacim. Rabbim seni ve aileni korusun, oglunu islama isik yapsin.. ♥♥

    YanıtlaSil
  13. Alaykum salam wa rahmatullahi wa barakatuh

    yusra ma shaa'Allaah cok güzel yazmissin canim.. :)

    YanıtlaSil