9.5.13

KADIN KİMLİĞİNİN ÖNEMİ




Esselemu aleykum ve rahmetullahi ve beraketuhu

Kardeşlerim, öncelikle bloğun aktifleştiği ilk gün itibari ile göstermiş olduğunuz destek, yapmış olduğunuz hayır dua ve dileklerden dolayı hepinize ayrı ayrı tüm içtenliğimle teşekkürlerimi iletiyorum.  İlk günden itibaren böyle coşkuyla başlamamızda çok büyük katkısı bulunan Cahide kardeşimede buradan tekrar teşekkür ediyorum.

Rabbim rızasını gözeterek çıktığımız bu yolda bizi hedefimizden saptırmasın.  Şeytanı ve şeytanlaşmış insanları bizden korusun. Hakkımızdaki her türlü hayrı bize kolaylaştırıp, her türlü şerride bizden uzaklaştırsın. Amiiin.

Evet kardeşlerim, sizin göstermiş olduğunuz teveccühe bir nebzede olsa  karşılık verebilme adına sıcağı sıcağına “Kadının kimliği” ile ilgili ilk yazımıza başlayalım istedim.  Dün yorum yazan kardeşleriminde ilgi gösterdiği bu konu benimde çok önemsediğim,  üzerinde durulmasının zorunlu olduğunu düşündüğüm konulardan biri.

KADIN dediğimizde kardeşlerim, toplumun yarısını oluşturan insan cinsinden bahsetmiş oluyoruz.  Yani kadın toplumun yarısını oluşturan bir unsurdur.  Kadın, toplumun yarısını oluşturan bir unsur olmakla birlikte, aynı zamanda diğer yarısı olan erkeğide yetiştiren bir unsurdur.  Çünkü topluma baktığımızda kadının eş olarak, anne olarak, büyük anne olarak, hala ve teyze olarak  toplumun diğer yarısı olan erkekleri yetiştirip onları hayata hazırlayan bir konumda bulunduğunu görüyoruz. O zaman şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki: Kadın eşittir toplum.

İşte bu noktada kadının sahip olduğu kimliğin önemliliğinin  ve ancak saliha kimliklere sahip olunursa toplumun selim bir hale geleceğinin de bilincinde olmamız gerekir.

Peki saliha kadın kimliğine sahip olabilmemiz için neler yapmamız gerekiyor?

Kadının yaratılışından bu yana çeşitli akımlar ve felsefeler ona birçok anlam yüklemiştir. Yapılması gereken ilk şey kadını bu yanlış anlamlardan arındırmak ve onu yaratıcısının tabiatına koyduğu gerçek kimliğiyle tanıştırmaktır. Geçmişe baktığımızda kadın kimi dönemlerde ilahlaştırılmış, kimi dönemlerde de şeytanla eş değer görülmüştür. 


Acaba İslam’da  yaratıcısının kadına verdiği değer ne kadardır?  Onun için nasıl bir konum belirlemiştir? Kadını hangi özelliklerle donatmış ve ona ne gibi gibi sorumluluklar yüklemiştir?



“Kadının kimliği” katogorisi altında bu soruların cevaplarını arayıp, hep birlikte bulmaya çalışacağız inşaAllah.

Kadın ancak kendi kimliği ve şahsiyeti hakkındaki saplantılardan kurtulur, yaratıcısının onu yarattığı tabiatına sahip çıkar, yeryüzünde kendisine biçilen rolü benimser, kendisini bu yönde geliştirir ve terbiye ederse yeryüzünün imarına en büyük katkıyı sağlamış olur. Bunu aşağıdaki söz ne güzel ifade ediyor:

 “Beşiği sallayan el, dünyayı sallar.”

Ve bu da kadına deger olarak yeter.


Saliha Yıldız ♥♥♥

17 yorum:

  1. Aleykum ablacığım... kadınlar evlerin içinde sadece işlere endeksli kaldığı müddetçe kendini eğitmedikçe arayışa girmedikçe büyüklerden gördüğünü ezbere yapmaya devam ettikçe ne yeni nesil için faydası olur nede kendine nede topluma faydası olur. hele şu çağımızda benim anlamadığım bir kavram var ben zamanında yapamadım çocucuğum yapsın.. bu nasıl bir bir anlayış bu nasıl evladı uçurumdan atıştır.. her şeyi yaşasın doğruyu kendi bulsun mantığı hakimken kimseye ne bişey anlatabiliyoruz nede anlamak istiyorlar. hoş çokda anlatacak kapasitede değilim şahsım adına.. bizler kendimizi eğitip annelerimizin yaptığı yanlışları evladımıza yaşatmamak adına büyük bir sorumluluğun altına girmeliyiz. Allah bizleri salih kullardan eylesin.. seninde bilgilerinin çorak beynime su gibi geleceği inancındayım.. Allah senden razı olsun Saliha Ablacığım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar doğru tesbitlerde bulunmuşsun canım kardeşim, kadınlar kendi öneminin ve değerinin farkına varıp, Rablerinin onları sorumlu tuttuğu yeryüzünü imar etme görevinin farkında olmadıkca değişen hiçbirşey olmaz.
      Kadınlarımız başkalarının ne yaptığı, ne söylediği, ne aldığı, nerden aldığı, ne giydiği tarzı küçük işlerin, küçük hesapların peşinde koşturduğu sürece değişen hiçbirsey olmayacaktır.
      Zaten seninde ifade ettiğin gibi, "ben yaşayamadım çocuğum yaşasın" mantığına sahip, hayatın anlamaının sadece belli dünyalık hedeflere sahip olma olarak gören kadın kitlesinin bir nesli nasıl heba ettiği bugün apaçık ortada.
      Biz heba olmuş bir neslin en yakın şahitleri olarak, bizden sonraki nesil için birşeyler yapmamız ve bir yerden başlamamız gerekmekte. Bir neslin daha heba olmasına seyirci kalamayız.
      Bence başlanılması gereken birinci noktada kendimiz. Biz yarının nesillerini yetiştiren ve yetiştirecek olan kadınlar olarak öncelikle zihnimizdeki, kalbimizdeki, üzerimizdeki tüm yanlış saplantılardan kurtulup, Yaratıcımızın bizi var ettiği asli kimliğimize dönmeliyiz. Biz bunu başarmalıyız.Başarabilirizde Allah'ın izni ile. Yeterki kendimizin ve ne denli önemli olduğumuzun farkına varalım.
      Yorumunu okuduğumda bunlar geçti aklımdan canım, paylaşmak istedim.

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Aleykum selam ve rahmetullah ablam. Ne iyi ettin bu başlangıcı yaparak kadının kimliği konusuna. Hepimizin yanlışları, soru işaretleri ve çekimserlikleri var kimliğimiz hakkında.
    Ali'nin annesinin dediği gibi geçmişten günümüze kadını sadece "ev hanımlığı" ile sınırladıkları için, gerçek kimliğini bulmakta bir hayli zorlanmıştır çoğu kadın.
    Peygamberimiz sallallahu aleyhi vesellem bize en büyük müjdeyi vermiş aslında. Hepimizin çok rahat olması lazım, gelecek kaygısız. Buyurmuş ki; "Kadın beş vakit namazını kılar, Ramazan orucunu tutar, iffetini korur ve kocasına itaat ederse; cennet kapılarından birini seçer."
    ne büyük müjde ama tam anlamıyla. Bizlerin şu 4 maddeyi iyice idrak ederek uygulamaya koymamızla kurtuluşa ereceğiz ve kadınlığın ne büyük nimet olduğunu farkedeceğiz biiznillah. Allah senden razı olsun ablamm. Esselamu aleykum ve rahmetullah...

    YanıtlaSil
  4. Aleykum selam ve rahmetullahi ve berakatuhu
    Siz dün bu konunun üzerinde durunca dayanamadım Tuğbam. Günümüz kadınlarının bir kısmının dünyası çok küçük. Bir kısmının ise dünyaları çok büyük ama gereksiz şeylerle dolu. Kendine ve tabiatına uymayan, dünya ve ahiretine bir getirisi olmayan şeylerin peşinde koşturuyor durmadan.
    Bunların arasında da var oluşunun ve üzerindeki sorumluluğun farkında olan kadınlar var elbet ama bunlar azınlık durumlarını çoğunluğa çıkarmadıkca, toplumda sayıları artmadıkça hep istisnalar olarak kalacaklar.
    Rabbim böyle bilinçli kadınlarımızın sayısını arttırsın kardeşim. Siz bu konuda topluma taze kan getireceksiniz inşaAllah.

    YanıtlaSil
  5. Selamun aleykum canım kardeşim, yeni sayfan hayırlı mübarek olsun. İçi nice nice güzelliklerle, hayırlarla dolup taşsın. Ben Allah'ın izniyle senin bunu en güzel şekilde başaracağına, üstesinden geleceğine inanıyorum.

    Allah zorlarını kolaylaştırsın. Her zaman yardımcın olsun. İlmini artırsın. Allah'a emanet ol. Selamun aleykum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum selam ve rahmetullah Cahidem, Allah razı olsun. Sizin bu desteğiniz bana güç ve gayretli olmam için şevk veriyor. inşaAllah dediğin gibi olur. Tüm duaların için amiiin diyorum kardeşim. Sende Allah'a emanet ol.
      Aleykum selam ve rahmetullahi ve berakatuhu

      Sil
  6. Selamün aleyküm Saliha Hanım ,blogunuz hayırlı olsun.Artık takip edeceğim 2. bir sayfam daha var.Allah ilminize ilim katsın,bizleride nasiplendirsin inşaallah.Allah'a emanet ol bacım.Kınalıkız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum selam ve rahmetullah Kınalıkız kardeşim, Teşekkür ederim güzel dilekleriniz için. Her zaman varlığınızı burda hissetmek beni çok memnun eder. Allah'a emanet olun..

      Sil
  7. Hayirli aksamlar Salihacigim Bizler bayanlar olarak öncelikli görevimiz iki cihan icin hayirli insanlar yetistirmek olmaliki gelen neslin hem bize hemde tüm insanliga faydasi olsun Allahim cocuklarimizi her türlü musibetten koru Amin.
    Sana yorum gönderirken cok zorlaniyorum bir türlü gönderemiyorum demin bir sürü syeler yazmistim yalnis yer bastim herhalde hepsi silinmis bir daha yazdim bunu ogluma söyliyeyimde o göndersin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanada hayırlı akşamlar Mehtapablam, googlede bir hesap açarsan sanırım rahatlıkla yorum yapabiliyorsun ablacım. Yada "adı/URL bölümünü seçip adı yerine ismini, URL yerinede bir link verirsen o zamanda rahatlıkla girebiliyorsun. Hadi ablacım inşaAllah olur.

      Sil
  8. aleyküm selam saliha kardeşim, kadınları en iyi kadınlar anlar ve kadınlar tanır. bence Rabbim biz kadınlara doğurganlık özelliği vererek zaten büyük bir lütufta bulunmuştur. geçmişten bu güne kadar hep kadınlar toplumda ikinci planda tutulsada islam dini tam tersini öğreterek kadının çok değerli ve önemli bir birey olduğunu vurgulamıştır.
    tüm ayetler ve hadisler kadın haklarını korur ve kadını erkekten aşağı görmez.
    ne yazıkki toplulumuzda kadın erkek eşitliği çok yanlış anlaşılmakta ve yanlış teşhislerle saptırılmaktadır. kadının erkekle eşit olması, onun gibi davranması anlamında değildir. günümüzde bu şekilde algılanmış ve işlerine öyle geldiğiiçin kadın özgürlüğü farklı açılardan ele alınıp çarpıtılarak kadını erkekleştirmeye kadar gitmiştir.
    kadının erkekle eşdeğer davranması, onun gibi giyinmesi, onun gibi gezip dolaşması özgür olduğu anlamına gelmemektedir. kadınlar özel varlıklardır.
    toplumda hep muhafazakar yaşayan kadınların eşleri tarafından ikinci plana atıldıkları, önemsenmedikleri, herşeyden mahrum oldukları, yeterince özgür yaşayamadıkları, ömürlerini çocuk doğurup yemek yapmakla geçirdikleri düşünülmektedir. fakat durum bunun tam tersidir ve bu kadınlar hiçbir özgürlükleri kısıtlanmadan mutlu yaşamaktadırlar.
    çünkü, islam esaslarını tam olarak bilen, hadislerle ve ayetlerle hareket eden bir erkek zaten kadının değerinin farkındadır, Rabbimin kadına özel verdiği o değeri o da eşine vermektedir.
    bu konuda konuşulacak çok şey var salihacığım. yazının devamını bekliyorum. hülya.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun kardeşim. Ne kadar doğru düşünceler dile getirmişsin. Özel olmak aciz olmak olarak algılanmamalı, aksine özel olmak ayrıcalıklı olmak demektir. Bu bir yazı serisi olacak inşaAllah. Rabbim isabet edebilmeyi nasip etsin.

      Sil
  9. ve aleykumselam ve rahmetullahi ve berekatuhu çok güzeldi abla devamını bekliyoruz ama EN KISA zaman da şu sözünü çok sevdim (kadın eşittir toplum)
    gerçek ten de toplumda kadının rolü çok büyük RABBİM bizlerin yardımcısı olsun.

    YanıtlaSil
  10. selamun aleyküm saliha abla.benim 2 hafta sonra görümcem gelecek.2 kızı 1 oglu var.oglu 2000 dogumlu ben nasıl giyinmem gerektigini bilmiyorum.normalde tesettürlü bir hanınım yanlız bizim buralar çok sıcak o çocuk bana namahremmidir?

    YanıtlaSil
  11. Aleykum selam ve rahmetullah kardeşim..
    Canım kardeşim, görümcenizin oğlu size namahremdir. Normalde tesettürünüz nasıl ve ev ortamında ne denli bu ölçülere dikkat ettiğinizi bilmiyorum kardeşim ama bu yaşlarda genellikle erkek çocuklarında buluğa erme başlıyor. Bu sebeple dikkatli olmanızda yarar var. Aynı ortamda kalacaksınız sanırım bu sizin için zor olabilir ama en azından daha bol kıyafetler giyip başörtünüzü çıkarmamanız bence doğru bir davranış olur.
    Rabbim hayırlı bir şekilde misafirlerinizi ağırlamanızı nasip etsin vesize kolaylık versin. O'nun katındaki mükafatları düşündüğümüzde her zorluk kolay geliyor zaten insana. Rabbim hassasiyetinizden dolayı sizi mükafatlandırsın.

    YanıtlaSil
  12. Allah razı olsun ablacım.dikkat edecegim inşallah.sizden çok şey ögrendim Allaha emanet ol canım. ben suzan bu arada ;)

    YanıtlaSil