27.12.13

EY İMAN EDENLER! ALLAH'IN VE RESUL'ÜNÜN SUSTUĞU YERDE SUSUP, KONUŞTUĞU YERDE KONUŞUN


36. Ayet: Allah (subhanehu ve teala) şöyle buyurur:

   "Ey iman edenler, Allah'ın ve Resulunun önüne geçmeyin! Allah'tan korkun. Şübhesiz Allah, herşeyi hakkıyla işitendir, bilendir."(Hucurat,1) 

                                                                                              
    İmam Taberi demiştir ki:"Ey, Allah (subhanehu ve teala)'nın birliğine ve Muhammed´in peygamberliğine iman edenler, gerek dini, gerek dünyevî işlerinizde Allah (subhanehu ve teala)'nın ve Resulunun hükümlerine başvur­madan önce karar vermeyin.

   Aksi takdirde Allah (subhanehu ve teala)'nın ve Resulunun hükümlerine zıt karar vermiş olabilirsiniz. Allah (subhanehu ve teala)'nın ve Resulunun izin vermediği bir hususta herhangi bir söz söylemek veya bir iş yapmaktan çekinin ve Allah'tan korkun.
   Zira Allah (subhanehu ve teala), söylediklerinizi çok iyi işiten ve yaptıklarınızı çok iyi bilendir."( Cami'ul-Beyan fi Tefsir'il-Kur'an, Taberi)

   İmam Kurtubi der ki: "'...Allah'ın ve Resulunun önüne geçmeyin!' buyruğu  Allah Resulu (sallAllahu aleyhi ve sellem)'in sözlerine karşı itirazı terkedip ona uyup onun izinden gitmenin vacib oluşu hususunda asli bir dayanaktır."( Ahkam'ul-Kur'an, Kurtubi)

   İmam İbn Kayyim el-Cevziyye (rahimehUllah) "İlam'ul-Muvakkin"  isimli   eserinde   ise  şöyle  der:  "Yani  Allah Resulu  (sallAllahu aleyhi ve sellem)   söz  söylemeden  siz konuşmayın, o emretmedikçe siz emretmeyin, o fetva vermeden siz fetva vermeyin.

   O (sallAllahu aleyhi ve sellem) bir konuda hüküm koyup karar vermedikçe siz herhangi bir meselede karar vermeyin. Kısacası Allah Resulu (sallAllahu aleyhi ve sellem) söz sözlemedikçe veya fiilde bulunmadıkça, siz ne konuşun ne de fiilde bulunun."(İlam'ul-Muvakkin, İbn Kayyim el-Cevziyye)                                                                               
   Şeyh el-Albani (rahimhUllah) şöyle der:"Allah (subhanehu ve teala)'nın önüne geçmek caiz olmadığı gibi Allah Resulu (sallAllahu aleyhi ve sellem)'in önüne geçmek de caiz değildir. Bu şu manaya gelmektedir: Allah Resulu (sallAllahu aleyhi ve sellem)'in sünnetine muhalefet etmek caiz değildir." ve İbn Kayyim'in yukarıdaki sözünü nakleder.( El-Hadisu Hüccetin binefsihi fi'l-Akaidi ve'l-Ahkam, el-Albani)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder