18.7.13

RAMAZAN AYININ VE ORUCUN RUH DÜNYAMIZA ETKİSİ



Esselamu aleykum gönül kardeşlerim

Ramazan ayının ve dolayısı ile oruç ibadetinin ruh dünyamızda yaptığı değişimleri hepiniz mutlaka farkediyorsunuz kardeşlerim. Oruç insana öyle bir hissiyat veriyor ki, adeta insan olmanın insani duyguların zirvesine çıkmanın ve o zirvelerde dolaşmanın tadına vardırıyor.

Ramazan aynı zamanda kul olmanında tadına vardırıyor. En temel ihtiyaçlarımızı sadece ve sadece yaratıcımız öyle istedi diye terketmek, O’na kul olduğumuzu göstermek, O’nun emirleri ve nehiylerine nasıl raam olduğumuzu ispatlamak için bir fırsat dilimi sanki Ramazan.


Ramazan aynı zamanda ruhumuzla barışma ayı. Nefsimize ve nefsimizin sevdiklerine daha bir kolay söz geçirebiliyoruz Ramazan da. Bunun sebebi belkide Allah Resulünün hadislerinde belirtilen şeytanların zincirlenmesi, belkide Rabbimizin emrine amade oluşumuzun semeresi, siz ne dersiniz?

Ramazan aslında insan olarak irademizin ne denli güçlü olduğunu kendimize ispat ettiğimiz biz zaman dilimi. Eğer istersek, Rabbimiz emrederse, O’na dayanır ve güvenirsek altından kalkamayacağımız bir sorumluluğun olmadığını farkettiğimiz bir ay. Hani çoğunlukla arkasına sığındığımız (Yapamıyorum, dayanamıyorum, benim buna gücüm yetmez gibi...) mazeretlerin de aslında ne kadar temelsiz olduğunu bize gösteren bir ay.

Ramazan kurtuluş yolumuzu bize anlatan, bizi karanlıklardan nurun aydınlığına çıkaran, bizi cehennem çukurlarından cennetin lahuti iklimine taşıyan mesajın yeryüzü semalarına indiği ay. Hem dünyamızı hem ahiretimizi nasıl mutlu ve mesut hale getirebilirizin şifrelerinin bize gönderildiği bir ay.

Ramazan kendimizi tanıma, keşfetme, mesafe katetme, insanlık ve kulluk vasıflarında yücelme ayı. Ramazanın bu manevi ikliminden faydalabildiğimiz ve bu iklimi değerlendirebildiğimiz derecede de Rabbimizin affına mazhar olduğumuz bir ay.


Ramazan Allah subhanehu ve tealanın “affetme” sıfatının sağnak sağnak yağdığı bir zaman dilimi. Bu sağanak yağmurdan nasiplenebilenlere ne mutlu. Bu sağanak sağanak yağan af yağmurundan nasiplenemeyenlere de ne yazık!..

Allah Resulu sallallahu aleyhi ve sellem bir keresinde minbere çıkıyordu. Merdivenden yukarı çıkarken birinci basamakta “amin!” dedi. İkinci basamakta yine “amin!” dedi. Üçüncü basamakta bir kere daha “amin!” dedi. Hutbeden sonra , sahabeler  “Bu sefer senden daha önce duymadığımız bir şeyi duyduk yâ Rasûlallah! Eskiden böyle yapmıyordunuz, şimdi minbere çıkarken üç defa “amin” dediniz. Bunun hikmeti nedir?” diye sordular. Allah Resulu sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdular:

“Cebrâil aleyhisselam geldi ve ‘Anne-babasının ihtiyarlığında onların yanında olmuş ama anne-baba hakkını gözetmemiş, onlara iyi bakarak mağfireti yakalama gibi bir fırsatı değerlendirememiş kimseye yazıklar olsun, burnu yere sürtülsün onun!’ dedi, ben de ‘amin!’ dedim.

Cebrâil, ‘Yâ Rasûlallah, bir yerde adın anıldığı halde, Sana salât ü selâm getirmeyen de rahmetten uzak olsun, burnu yere sürtülsün!’ dedi, ben de ‘amin’ dedim.

Ve son basamakta Cebrâil, ‘Ramazana yetişmiş, Ramazanı idrak etmiş olduğu halde Allah’ın mağfiretini kazanamamış, afv ü mağfiret bulamamış kimseye de yazıklar olsun, rahmetten uzak olsun o!’ dedi, ben de ‘amin’ dedim.” (Tirmizi)


Bunlar içinde bulunduğumuz bu zaman diliminin bana bir anlık hissettirdikleri kardeşlerim. Sizinle paylaşmak istedim. Rabbim ramazanın sonunda hepimizi affolunan kullarından eylesin. Ramazanın sonunda bayrama kavuşturduğu gibi, ahirettede bizi cennetine ve cennetinde cemaline kavuştursun. Amiiin Ya Rabbi.

14 yorum:

  1. keşke bütün aylar ramazan ayının insanın içine verdiği huzuru verebilse di mi Saliha'm. her gün bizim için değerlendirilmesi gereken bir fırsat ama ramazan bir başka oluyor. ALLAH oruçlarımızı ve diğer tüm ibadetlerimizi kabul etsin. gönlümüze bu ayda verdiği huşu istek ve huzuru diğer aylarda da sabit eylesin. bizlere ramazandaki gibi bol rızk nasip etsin. evimize bereket, kalbimize hidayet versin. ellerimize vermek nasip etsin. ve inşallah kardeşim kendisine yönelen bu aciz kullarının günahlarını affeylesin.amin

    YanıtlaSil
  2. Amin ...Amin.. güzel kardeşim

    YanıtlaSil
  3. Sükürler olsunki bu ramazanada kavustuk ve oruclarimizi tutmaya calisiyoruz insaAllah Allahimiz hepimizin oruclarini kabul eder.

    YanıtlaSil
  4. aleykum selam ve rahmetullahu ve berakatuhu...
    Benım sımdıden ıcımı uzuntuler kapladı ablacım. Ramazan gunlerı su gıbı akıp gıdıyor.B u sene daha bereketlı gecırdıgımı dusunuyorum ama buda yeterssız daha fazla calısmam lazım. tum guzel dualrın ıcın amın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel kardeşim dur daha en güzel günler önümüzde. Ramazan ayının en kıymetli bölümü var sırada daha. İnşaAllah bu bereketi ramazanın son on gününde çoğaltabiliriz Fatımam.

      Sil
  5. Aleykumselam ve Rahmetullah ablacım
    Bu Ramazan hiç istediğim gibi geçmedi :(. O kadar olumsuz şeyi bir arada gördüm ki midem bulandı resmen. İnsanlar ne hale gelmiş gerçekten çok yazık. Oruç tutan az (uyarınca da gülüp geçiyorlar, rahaat rahat bişeyler sipariş edip yiyebiliyorlar), namaz kılan yok gibi zaten, tesettüre dikkat etsen milletin gözü garip garip sana bakıyor ya da abartıyorsun denilmese de bakışların ne dediği zaten ortada. Başka konularda dikkatli olsan bişeyler anlatsan af buyur ya ööyle yüzüne bakıyorlar ya da sanki basit konulardan konuşuluyormuş gibi gülüp geçiyorlar. Hayret ediyorum insan en azından araştırmaz mı. Ahireti satmak ne kadar kolay olmuş şaşırıyorum. Bunu söylüyorum diye elbette çok iyi değilim ama ne bileyim bana birisi öğüt verince en azından dinliyorum, araştırıyorum,umursamamazlık yapmıyorum. Bu ramazan gerçekten çok üzüldüm ve içim hep huzursuz. Adı Müslüman ama İslamla ilgili bişey sorsam saf saf yüzüme bakacak kişilerin arasında sıkışıp kaldım. Böylelerinin yanında insan kendini nefessiz kalmış, boğulacak gibi hissediyor. Rabbim bizlere hidayet versin. Merhametiyle muamele etsin. Yoksa halimiz ne olur düşünmek istemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. assalamu aleykum verahmetullah,canim busra yalniz degilsin .ben ilk gunumu turkiyede gecirdim cok sasirdim kendimi yapayalniz kalmisim gibi hissettim .nasil bu memlekette yalnizsak orada da oyle hissttim.havaalaninda desen sanki ALLAH yokmus gibi davranislar giyimler o bicim icim okadar icim bulandiki,sanki ben marsdan gelmis yaratik,,gibi davrandilar cok uzuldum ahhh bir bilseler dogruyu bu dunya btiyorr hic kimse ebedi kalmamis ki bir bilseler .sonra saliham ve digerleri ne kadar dogru yapiyorlar ALLAHIM sayilarini artirsin .bizleride dininde sabit kilsin.amin canim mailini bana yazsan seni ozledim canim.fiemanillah

      Sil
    2. Büşram canım kardeşim seni öyle iyi anlıyorum ki, geçen sene Ramazanın yarısını bizde izinde geçirdik. Dışarı çıktığımızda hiç Ramazanı hissetmiyorsun bu çok tuhaf. Bunu insan Almanya da normal karşılıyor ama Türkiye ye hiç yakışmıyor.
      Malesef Büşram kalpleri boş, beyinleri boş nesiller yetiştirdik kendi ellerimizle.
      Hatice kardeşimde aynı şeylerden muzdarip ve ne acıki avrupa ülkelerinde, gayri müslimlerin içinde dahi insan kendine bir yaşam aralığı oluşturabiliyorda ama malesef kendi ülkemizde ve kendi toplumumuzun için bazen mümkün olmuyor.
      Rabbim sonumuzu hayretsin kardeşlerim. Rabbim nesillerimizi korusun.

      Sil
  6. aleyküm selam saliha kardeşim, Allah senden razı olsun. yazılarını takip ediyorum ve çok bilgileniyorum. bu güzel ay da biraz yoğun yaşadığımız için yorum yazamıyorum. bir selam vermek istedim. Rabbim ilmini arttırsın kardeşim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amiiin Ecmain Hülya kardeşim. Rabbim bizi birbirimize faydalı kılsın her daim. Ramazan ayı hepimizin arınmasına vesile olsun.

      Sil
  7. Fadime fransa. Selamaleykum saliha abla. InshaAllah iyisindir. Cokk oldu gorusmiyeli seninle... Izinden yeni geldim sayilir (1haftayi cok az gecti) ve goruyorum ki cokkk sey kacirdim... Yazilarin cogalmis:) epey okuyacagim konular var:) simdiden Allah senden razi olsun. Hersey gonlunce olsun. En kisa zamanda gorusmek duasiyla:) optum abla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum selam ve rahmetullah Fadime kardeşim, hoşgeldin tekrar aramıza. Bende ara ara hep seni düşündüm acaba kardeşimiz ne yapıyor diye ama bir türlü arayamamıştım. Demekki sen izindeydin. İnşaAllah güzel ve hayırlı geçmiştir izinin. Dopdolu bir enrji ile dönmüşsündür inşaAllah.
      Rabbim hepimizden razı olsun Fadimecim en kısa zamanda görüşelim inşaAllah. Allah'a emanet ol canım.

      Sil