10.7.13

RAMAZAN AYI VE BİZLERE KAZANDIRDIĞI HAYIRLAR


Selamun aleykum kardeşlerim..

   Rabbimizin lütfu ile bu sene de Ramazan ayına kavuşmuş bulunuyoruz. İslam’ın beş şartından biri olan oruç ibadetinin yerine getirildiği bir ay Ramazan. Rabbimizin:

“Ey iman edenler, sizden öncekilere yazıldığı gibi, korunmanız için oruç sizin üzerinize de yazıldı.” (Bakara 183)
emri ile muhatap olduğumuz bir ay Ramazan.

   Allah Resulu sallallahu aleyhi ve sellemde İslam’ın diğer şartları ile birlikte oruçlu bir şekilde geçirilen Ramazan ayının bizi ebedi saadete ulaştıracağını ve ebedi saadet mekanı olan cennete girmemize vesile olacağını haber veriyor hadislerinde.

Enes bin Malik (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e bir şey sormaktan yasaklanmıştık. Çöl ahalisinden akıllı bir kimsenin gelip Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e bir şeyler sorması bizim de onu dinlememiz hoşumuza giderdi. Bir gün çöl ahalisinden bir adam geldi ve dedi:
Ey Muhammed! Elçin bize geldi ve seni Allah’ın Rasul olarak gönderdiğini söylediğini bize haber verdi! dedi.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Doğru söylemiştir’ dedi.
Adam: Semayı kim yarattı? dedi.
Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem: ‘Allah’ dedi. Adam: Yeri kim yarattı? dedi.
Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem: ‘Allah’ dedi.
Adam: Yeryüzündeki bu dağları kim dikti? dedi.
Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem: ‘Allah’ dedi.
Adam: Yeryüzündeki faydalı şeyleri kim yarattı? dedi.
Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem: ‘Allah’ dedi.
Adam: Semavat ve arzı yaratan, orada dağları yükseltip faydalı şeyler meydana getiren Allah hakkı için seni gerçekten Allah mı Rasul yaptı? dedi.
Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem: ‘Evet’ dedi.
Adam: Bize gelen elçin, her gün ve gecede üzerimize beş vakit namazın farz olduğunu söyledi! dedi.
Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem: ‘Doğru söylemiştir’ dedi.
Adam: Seni Rasul gönderen Zata yemin veriyorum, bunu sana gerçekten Allah mı emretti?
Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem: ‘Evet’ dedi.
Adam: Elçin, bizim mallarımızdan zekatın üzerimize farz olduğunu söyledi!
Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem: ‘Doğru söylemiştir’ dedi.
Adam: Seni Rasul gönderen Zata yemin veriyorum, bunu sana gerçekten Allah mı emretti?
Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem: ‘Evet’ dedi.
Adam: Elçin, her sene Ramazan ayında orucun üzerimize farz olduğunu söyledi! dedi.
Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem: ‘Doğru söylemiştir’ dedi.
Adam: Seni Rasul gönderen Zata yemin veriyorum, bunu sana gerçekten Allah mı emretti?
Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem: ‘Evet’ dedi.
Adam: Elçin, yoluna gücü yetene Kâbe’yi hac etmenin üzerimize farz olduğunu söyledi!
Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem: ‘Doğru söylemiştir’ dedi.
Adam: Seni Rasul gönderen Zata yemin veriyorum, bunu sana gerçekten Allah mı emretti?
Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem: ‘Evet’ dedi.
Adam: Seni hak ile gönderen Zata yemin ederim ki, bunlara bir şey eklemeyeceğim; bunlardan hiçbir şeyi de eksiltmeyeceğim! dedi.  Arkasını dönüp gidince, Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem:
‘Eğer doğru söylüyorsa elbette cennete girer’ buyurdu.” Nesei 2090, Müslim 12/10, İbni Ebi Şeybe İman 4, 5, Tirmizi 619, Ahmed 13010


Ramazan ayının bize kazandıracağı hayırları Allah Resulu sallallahu aleyhi ve sellem şöyle açıklıyor kardeşlerim!..

Ebu Hureyre Radiyallahu Anh şöyle dedi:
Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem:
“Herkim imanla ve ecrini Allah’tan umarak Ramazan orucunu tutarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır’ buyurdu.” (Buhari 190, Müslim 760/175)

Ebu Hureyre Radiyallahu Anh şöyle dedi:
“Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem:
‘Allah, Âdemoğlunun yaptığı her amel kendisi içindir, sadece oruç öyle değildir; o benim içindir; onun ecrini ancak ben veririm,’ buyurmuştur. Oruç bir kalkandır. Herhangi biriniz oruçlu olduğu gün çirkin söz ve işlerde bulunmasın, düşmanlık da yapmasın. Bir kimse ona söver veya onunla dövüşürse, ben oruçlu bir kimseyim desin. Muhammed’in nefsi elinde olan Zata yemin ederim ki, oruçlu ağzın kokusu Allah’ın katında misk kokusundan daha hoştur. Oruçlunun sevineceği iki sevinci vardır. İlki, iftar ettiği zaman sevinmesi, diğeri, Rabbiyle karşılaştığı zaman sevinmesidir’ buyurdu.”

Buhari’deki başka bir rivayette hadisin baş kısmı şöyle gelmiştir:
“...O kimse benim için yemesini, içmesini ve nefsi arzularını terk etti...” (Buhari 1769, Nesei 2215, İbni Mace 1638)

Sehl bin Sa’d Radiyallahu Anh şöyle dedi:
Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem:
“Cennette Reyyan denilen bir kapı vardır. O kapıdan sadece oruç tutanlar girer. Ondan oruç tutanlardan gayrı hiç kimse giremez. Kıyamet günü oruç tutanlar nerededir? denilir. Oruç tutanlar ayağa kalkarlar ve o kapıdan içeri girerler ondan oruç tutanlardan gayrı hiç kimse giremez. Onlar girdiği zaman o kapı kapanır da artık o kapıdan hiç kimse içeri giremez’ buyurdu.” (Buhari 1771, Müslim 1152)

Ebu Hureyre Radiyallahu Anh şöyle dedi:
Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem:
“Ramazan ayının ilk gecesi olunca şeytanlar ve azgın cinler zincire vurulur. Cehennemin kapıları kapatılır ve Ramazan boyunca hiçbir kapısı açılmaz! Cennetin kapıları açılır ve hiçbir kapı kapatılmaz! Bir münâdi: Ey hayır isteyen! Hayra yönel! Ey şer isteyen! Ondan vazgeç!’ diye nida eder. Allah’ın ateşten azat ettiği kimseler vardır; bu her gece böyledir’ buyurdu.” (İbni Mace 1642, Tirmizi 682, İbni Hibban 3435, Hâkim 1532, Beyhaki 4/303, Albânî Cami 759)

Abdullah ibni Abbas Radiyallahu Anhuma şöyle dedi:

“Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem hayırda insanların en cömerdi idi. En cömert olduğu zaman da Ramazanda Cebrail Aleyhisselam ile sıkça karşılaştığı zaman idi. Cebrail Aleyhisselam Ramazan ayı çıkana kadar her gece Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem ile buluşurdu. Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem, Kur’an’ı ona arz ederdi. Cebrail Aleyhisselam, Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem ile karşılaştığı zaman Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem hayırda, Rîhi’l-Mürsele’den daha cömert olurdu.” (Buhari 1774, Müslim 2308/50)

Rabbim hepimize Ramazanı en güzel şekilde değerlendirebilmeyi ve tüm vadedilen hayırlara sahip olabilmeyi naslip etsin kardeşlerim.. Amiiin.

7 yorum:

  1. Aleyküm selam ve rahmetullah Salihacığım !
    Ben çok beğendim yazını , teşekkür ederim !
    Peygamberimizin çok sevdiğim , içimi ısıtan bir çok özelliğinden birisi var ki ,o da "beşir " (müjdeleyici ) olması ve bu özelliğin ve de güzelliğin (Allahın izniyle ) çok usta bir uygulayıcısı olması ...
    Üsvetün hasenetün (güzel bir örnek ) her zaman ve daima ,evrensel , çağlar üstü ...
    Ne güzel cevaplar vermiş adama ...korkutmadan , ürkütmeden ...kolaylaştırmış , güçleştirmemiş ...müjdelemiş , nefret ettirtmemiş ...
    Canım Peygamberim benim .Bende etrafımdaki insanlara böyle davranmaya çalışarak senin sünnetini yerine getirmeye çalışıyorum.Fazla değil bir tek kişi benim bir sözümden ,bir davranışımdan tavrımdan hatta ve hatta bir bakışımdan bile dinden imandan kayarsa bu benim felaketim olur Rabbim sen yardım et...
    İzmir'den Jale ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Jalecim Allah Resulu sallallahu aleyhi ve sellem gerçekten en güzel örnek. Subhanallah buna onun her sözünde, her hareketinde şahit oluyoruz ve o'na olan bağlılığımız bir kez daha artıyor. Benimde en sevdiğim özelliklerinden birisi müjdeleyici olmasının yanında kolaylaştırıcı olması.
      Aişe radıyallahu anh anlatıyor: "Allah Resulu sallallahu aleyhi ve sellem iki seçenek bulunduğu zaman her daim kolay olanı tercih ederdi."
      Bazılarımız gibi en zor olanı en takva olarak görmüyor. Rabbim onu daha iyi anlayabilmeyi, ona benzeyebilmeyi, onun ahlakı ile ahlaklanabilmeyi hepimize kolaylaştırsın kardeşim. Yorumun için Allah senden razı olsun.
      Rabbim seni kullarının doğrularla buluşmasına vesile kılsın. O bize aktından kalkamayacağımız yük asla yüklemez. Bizi bilmeden yaptıklarımızdan sorumlu tutmaz.

      Sil
    2. Rabbimiz hepimizden razı olsun Salihacım ...Allah oruçlarımızı kabul ettiği oruçlardan eylesin ...Bu Ramazan bilip bilmediğimiz tüm günahlarımız yansın inşaAllah ...ve bir daha işlemeyecek bir bilinçle donatsın Rabbimiz bizleri ...Rabbimizin bizden razı olduğu bir hayat sürelim İnşaAllah ...Biz Ondan razıyız zaten ...Elhamdülillah ne güzel bir dua aldım senden ...amin diyorum kardeşim, cümlemizi inşaAllah ...
      MaaşAllah Hiç uyumadık değil mi ? Ne güzel inşaAllah bütün Ramazan böyle enerjik oluruz cümleten :) İftardan sonra iki sallama poşet bir fincanda yeşil çay ...benim gibi tansiyonu yerlerde gezenlere , siyah çay ve kahveye yüz vermeyenlere tavsiyem olsun :))
      İzmirden Jale .

      Sil
    3. Emek vererek zaman ayırıp bizlere ışık tutacak yazılar yazdığın için Allah senden razı olsun ablacım. Allah davetinde seni muvaffak kılsın. Senin vesilenle birçok kimse doğruları öğrenip yaşasın. Vadiler dolusu kızıl develerden daha hayırlısı senin olsun. Ramazan'ın mübarek olsun. (Nagihan)

      Sil
    4. Tüm dualarına amiin diyorum Jalecim. Nagihancım bu güzel duaların için Rabbim senden razı olsun. Yaptığın duaların bir mislinide sana nasip etsin. Hepimizin Ramazanı mubarek olsun.

      Sil
  2. Aleykum selam ve rahmetullahu ve beratuhu....Dınımız o kadar guzelkı bızlerı sıkmadan ne kadar guzel bır sekılde ıcıne alıyor.. Sevıyorum ALLAHım senı cok.. senın ıcınde bu guzel kullarını cook sevıyorum. :)
    'Ramazan ayının ilk gecesi olunca şeytanlar ve azgın cinler zincire vurulur. Cehennemin kapıları kapatılır ve Ramazan boyunca hiçbir kapısı açılmaz'Ablacım cok zaman oncesınde ramazanda bu hadısten anladıgım tamam seytan zıncıre vuruldu ben artık 1 ay boyunca rahat edıcem, dıyerek dusunurdum cahılce. ama sonra okuduklarımdan anladımkı sen once nefsıne sahıp cıkacaksınkı seytan sana bulasmasın. demek ıstedıgım bız kalben ınanarak ramazan orucunu tutarsak seytanda bıze vesvese veremez. bu ay bıze tepsıde alın sızın olsun denmıyor bız kalben ALLAHa baglanmalıyızkı bu guzel ay bızım cennetımız olsun. yanlıs dusunuyorsam duzelt benı ablacım. selamun aleykum ve rahmetullah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum selam ve rahmetullahi ve berakatuhu. Düşüncelerinde isabetlesin Fatımacım, Dualarına amiin diyorum.

      Sil