27.6.13

İMAN NEDİR? İMANIN KAPSAMA ALANINA NELER GİRER


Esselamu aleykum ve rahmetullahi ve berakatuhu yuvamızın değerli misafirleri..

  Yazımızda “Hadislerle ilim ve hikmet” adlı kitabımızdan “Cibril hadisi”ni açıklamaya devam ediyoruz.

   Allah Resulu sallallahu aleyhi ve sellem “iman”ı batıni (iç alemdeki) ameller olarak açıklamıştır ve buyurmuştur ki:

“İman; Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, öldükten sonra dirilmeye, hayır ve şerrin bir kadere binaen göre cereyan ettiğine inanmaktır.”

   Allah subhanehu ve teala imanın bu esaslarına Kur’an’ın çeşitli yerlerinde vurgu yapmış ve kişinin mü’min olabilmesi için mutlaka bunlara iman etmesi gerektiğini söylemiştir. Gelin hep beraber bu ayetlerden bazılarını okuyalım:

“Rabbından kendisine indirilene Peygamber de îman etmiştir, mü'minler de. Hepsi de, Allah'a, meleklerine, kitaplarına ve peygamberlerine iman etmiş ve şöyle   demişlerdir:   "Allah'ın   peygamberlerinden   hiçbirini (diğerinden) ayırt etmeyiz. İşittik ve itaat ettik; Rabbımız, bağışlamanı dileriz. Dönüş sanadır.” (Bakara, 285)

“İyilik (hayır), yüzlerinizi doğu ve batı tarafına çevirmeniz değildir. Fakat iyilik, o kimselerin    iyiliğidir   ki,    Allah'a,   âhiret   gününe,    meleklere,    Kitaba   ve peygamberlere îman etmişlerdir.” (Bakara,177)

“İşte bu Kitap, kendisinde şüphe (edilecek hiçbir şey) yoktur;  Allah’tan sakınanlar için bir rehberdir.

(Bu sakınanlar) gayba inanırlar; namazlarını dosdoğru kılarlar ve bizim Kendilerine verdiğimiz rızıktan (başkalarına da) infak ederler.

Hem sana indirilen (Kitab)'a, hem de senden önceki (peygamber) e indirilen (kitap) lere inanırlar; hiç şüphe etmeden âhirete de inanırlar.

İşte bunlar, Rab'larından gelen hidayet üzerindedirler; kurtuluşa erenler de bunlardır.” (Bakara, 2-5)
   Değerli kardeşlerim, peygamberlere iman etmek, onların haber verdiği her şeye; melekler, peygamberler, kitaplar, öldükten sonra diriliş, kader vb. konularda haber verdiği şeylere, Cenab-ı Hakk’ın sıfatları ve mizan, sırat, cennet, cehennem gibi ahiret gününün özellikleri hakkında haber verdiği her şeye iman etmeyi de gerektirir. 


KADERE İMAN VE KADER İNKARCILARININ İDDİALARI

  İmanın şartlarından biride kadere, hayır ve şerrin Allah Teala tarafından olduğuna iman etmektir. Kadere iman etmek imanın şartlarından biri olduğu için, Ömer radıyallahu anh açıklaması yapılan hadisi kaderi inkar edenlere karşı delil olarak rivayet etmiştir. Kaderi inkar edenler,  işlerin cereya ettiği anda yani gerçekleştiği anda oluştuğunu, daha önce Allahu Teala tarafından o işler için bir kaderin yani takdirin bulunmadığını, yaşandığı anda  gerçekleştiğini iddia ediyorlardı.

   İbni Ömer radıyallahu anh böyle düşünenlerin büyük bir hata içinde olduklarını, kendisinin onlardan berii yani uzak olduğunu belirtmiş ve onların kadere iman etmeden yaptıkları hiçbir amelin kabul görmeyeceğini bildirmiştir.

   Kardeşlerim, günümüzde kaderi inkar edenlerde aynı seleflerinin söylemlerini dillendirmekte ve Kur’an’da soyut olarak “kadere iman” kelimeleri geçmediği ve bu sadece Allah Resulunun hadislerinde haber verildiği için reddetmektedirler. Bunlar Allah subhanehu ve tealanın kullarının bir işi yapmadan önce bilmediğini, ancak kul o ameli yaptıktan sonra öğrendiğini, kullarının ne yapacağını onlar yapmadan önce bilemediği içinde yazmasının mümkün olmadığını iddia etmektedirler. Yani Allah subhanehu ve tealanın ilim sıfatını bu yönüyle inkar etmektedirler.

   Kadere imanın sadece Allah Resulunun hadislerinde geldiğini ve bu hadislerede şüpheler karıştığı için kabul etmediklerini  söyleyen bu zümre aslında  Allah’ın bir çok ayetini inkar ettiklerini bir farketseler..  Bakın Allah subhanehu ve teala ayetlerinde onların inkar ettikleri ilim sıfatınından ve sahip olduğu ilmin sonucu olarak olacak her şeyi bir kitaba yazdığından nasıl bahsetmekte:

“Gaybın anahtarları O'ndadır ve onları O'ndan başkası bilmez; karada ve denizde olan her şeyi bilir; hiçbir yaprak düşmez ki onu bilmesin; yeryüzünün karanlıklarında hiçbir dane, hiçbir yaş ve kuru olmasın ki apaçık Kitapta bulunmasın.” (En’am, 59)

“O öyle bir Allah’tır ki, O’ndan başka hak ilah yoktur. Görülmeyeni ve görüleni bilendir.” (Haşr, 22)

“Bilmiyor musun ki Allah, gökte ve yerde olan her şeyi bilir; bu bir kitapda (Levh-ı Mahfûz'da) yazılıdır. Bu, (eşya ve olayların bilgisine sahip olmak) şüphesiz Allah'a kolaydır.” (Hacc, 70)

“Bütün ölüleri diriltecek olan, işledikleri amelleri ve bıraktıkları eserleri yazan elbette biziz. Her şeyi biz, apaçık bir kitapda (Levh-ı Mahfûz'da) saymışızdır.” (Yasin, 12)

    Günümüzde kaderi inkar eden kişiler Allah’ın bilgisini ve bu bilgiyi kayda geçirerek yazmasını kabul etmedikleri gibi kulların fiillerinin kötü olanlarınıda yaratmadığını iddia etmektedirler. Akıllarınca Allah’ı kötülükten uzak tutmaya çalışırken çok daha riskli bir yanlışın için düştüklerinden malesef habersizler. Koca koca prof. lar, koca koca okumuş adamlar nasıl en basit inanç esaslarında böylesine yalpalamakta anlamak gerçekten zor. Ama dinlerini Kur’an ve Sünnetten öğrenmek yerine batılı müsteşriklerden (müslüman olmayan fakat İslam bilgini olan ve bunu çoğunlukla İslam’a zarar vermek için öğrenen) öğrenmeyi tercih ederlerse sanırım bu kaçınılmaz oluyor.

Allah subhanehu ve teala herşeyin yaratıcısının kendisi olduğunu iyi veya kötü herşeyi kendisinin yarattığını bakın bize nasıl açıklıyor:

“Sizi ve yapmakta olduklarınızı Allah yarattı.” (Saffat, 96)

“Allah her şeyin yaratıcıdır. O her şeye vekildir.” (Zümer, 62)

“Eğer onlara bir iyilik isabet ederse, "bu Allah'tandır" derler. Eğer bir kötülük isabet ederse "bu da sendendir" derler. (Ey Muhammed) Onlara de ki: "Hepsi de Allah'tandır". Bu kavme ne oluyor ki, hiç söz anlamıyorlar.” (Nisa,78)

Kardeşlerim, kader iman esaslarındandır. Bunu bize Allah Resulu sallallahu aleyhi ve sellem haber vermiş ve en güvenilir bir şekilde bize ulaştırılmıştır. Bu Allah Resulu sallallahu aleyhi ve sellemin ashabının ve onlara inançda ve amelde en güzel bir şekilde uyan alimlerin ve inananların sahip olduğu görüştür.  Bunu inkar edenler  zihinlerindeki ve kalplerindeki şüphelerin içinde bocalayıp dursunlar...  Rabbim dileyene doğru yolunu kolaylaştırır. 

3 yorum:

  1. Allahim cümle ümmeti müslümanin kaderini güzel eylesin.Amin.

    YanıtlaSil
  2. Allah Rasûlü sallallahu aleyhi ve sellem Ensar’dan birine yatağına yattığı zaman şöyle demesini emretti:

    "Allahım! Nefsimi sana teslim ettim, yüzümü sana çevirdim, işimi sana havale ettim. Senden ümit ederek ve korkarak sırtımı sana dayadım. Sığınmak ve senden sakınmak ancak sana yönelmektedir. İndirdiğin Kitab’a ve gönderdiğin Nebi’ne iman ettim." Her kim bunları söyler ve o gece ölürse fıtrat (İslam) üzere ölür." Buhari: 247, 6311, 6313, 6315, 7488. Müslim: 2710

    YanıtlaSil
  3. Saliha'm güzel kardeşim, selamün aleykum.. sana mail attım ama okumaya vaktin olmadı heralde. ben evvelki gün geldim. ama oruca kadar yetiştirmem gereken işler vardı o nedenle sana detay yazamadım. ramazan da yazacağım inşallah . yazın da çok güzel olmuş . RABBİM e hergün defalarca imanım üzre göçmek için dua ediyorum. ALLAH tüm inananan kardeşlerime imanla yaşamak ve ölmek nasip etsin.. amin. ALLAH a emanet ol canım.

    YanıtlaSil