7.6.13

CUMA GÜNÜNÜZ HAYIRLI OLSUN KARDEŞLERİM


بسم الله الرحمن الرحيم

“Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrıldığınızda her türlü dünyevi alışverişi bırakıp Allah'ı anmaya yani hutbeyi dinleyip namazı kılmaya koşun. Eğer bilirseniz bu sizin için daha hayırlıdır. Ve Cuma namazı kılınıp bittiğinde yeryüzüne serbestçe dağılın ve Allah'ın lütfundan rızkınızı aramaya devam edin ve Allah'ı namaz dışında da daima gündemde tutun ki mutluluğa erişebilesiniz.” (Cuma: 62/9-10)

   Cuma; cem olmak, toplanmak mânalarına gelir. Cuma günü, Müslümanlar için çok önemli bir gündür. Bu günde Müslümanlar camide toplanıp birlikte Cuma namazını kılarlar. Topluca yapılan bu ibâdet, o günü bayram günü değerine yükseltir. Bu sebeble Cuma gününe Seyyidü`l-eyyam, yani, günlerin itibarlısı,efendisi de denir. Bütün hayırlı işlerin Cuma günü meydana geldiği; tarih boyunca pek çok kudsî hâdiselerin hep Cuma günü zuhûr ettiği rivâyet edilir. Hadîs-i şerîf`te şöyle buyrulur:

"Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gün, Cuma günüdür. Âdem aleyhisselam o günde yaratılmış, o gün Cennete konmuş, o gün Cennetten çıkarılmıştır. Kıyâmet de ancak Cuma günü kopar...(Müslim, Cuma, 5)


   Çoklarının zannettiği gibi Cuma günü, iş yapmak, hayırlı ve faydalı mevzularla meşgul olmak haram değildir. İş yapma yasağı, sadece namaz kılma vaktine mahsustur. Namaz dışında çalışmak, alış-verişte bulunmak mübahtır. Zaten âyette de, namazdan sonra yeryüzüne rızık aramak üzere dağılınız, emredilmektedir. 

   Cuma namazı kadınlara farz olmamakla beraber isterlerse kılmakta hiç bir sakınca yoktur. Malesef bugün toplumumuzda kadınlarımız camilerden Allah'ın evlerinden tamamen soyutlandığı için böyle bir şeyi gerçekleştirmek pek mümkün olmamaktadır. Halbuki Allah'ın Resulu sallallahu aleyhi ve sellem mescide gitmek isteyen kadınlara engel olunmaması gerektiğini hadislerinde şöyle buyurmaktadır:

"Allah'ın kadın kullarını, Allah'ın evlerine gelmekten menetmeyin." (Buhari)

Abdullah İbni Ömer'den rivayete göre, şöyle dedi: Allah Rasulü'nü "Kadınlarınız mescidlere gitmek için sizden izin istedikleri vakit onları mes­citlerden menetmeyin" buyururken işittim. Diğer bir rivayette ise: "Kadınlar sizden izin istedikleri vakit onları mescidlerdeki nasiplerinden menetme­yin" buyurdular.

Bunun üzerine Bilal b. Abdillah:

- Vallahi biz onları pekâla menederiz, dedi.

Müteakiben Abdullah ona dönerek kendisine öyle bir kızdı ki onun böyle kızdığını hiç görmemiştim. Abdullah:

- Ben sana Rasulullah (s.a.v.)'den hadis haber veriyorum, sen hâlâ: Vallahi biz onları menederiz diyorsun' dedi." (Müslim)





6 yorum:

  1. Selamün Aleykum ve Rahmetullah abla
    Ben bu yazıya kaç yorum gönderdim hatırlamıyorum bile ama gitmemiş hiçbiri. Yorumlarım niye gelmiyor :S
    Benim dikkatimi son Hadis-i Şerif çekmişti. Kadınlar tamamen uzak camilerden. Ben dışarıdaysam namaz vakti girdiyse sadece onu kılmak için giderim camiye. Onun dışında alışmamışız gitmek için. Mesela Cuma namazı da hiç kılmadım nasıl bir duygudur acaba bilmiyorum. Ama bilmek isterdim :). Yani bunları yapan bayan göremeyince bana çok değişik geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleykum selam ve rahmetullah Büşram neden öyle olmuyor bilmiyorum canım sende böyle yazınca üzülüyorum.
      Malesef Büşram toplumumuzda kadınlar tamamen soyutlanmış camilerden. Günümüz kadınlarıda maşaAllah her yerde olacağız diye yarış yaparken hiç camide de olalım diye dertleri yok.
      Allah subhanehu ve teala kadına cemaate gitmeyi mecbur kılmamış zorluk olur diye, fakat yasaklamamışda. Kadının tercihine bırakmış Rabbimiz. Allah Resulude gitmek istediklerinde kesinlikle engel olunmamasını tavsiye etmiş ama malesef günümüzde birileri kraldan daha kralcı.
      Özellikle bayram namazında kadınların mescide gitmelerini teşvik etmiş Allah Resulu. Dış kıyafeti olmadığını söyleyen bir sahabe hanıma komşusunundan ödünç almasını söylemişdir. Bizde bu kültürde yok malesef.
      Bizim bulunduğumuz sehirde Türk camiinden başka camii olmadığı için bu güne kadar malesef gidemiyırduk her zaman. Arada başka şehirdeki camiiye gidebiliyorduk sadece. Ama elhamdulillah yakın zamanda Fas camii açıldı artık her hafta gidebiliyoruz Büşram. Çok güzel bir duygu. Rabbim hepimize bu duyguyu yaşayacak ortamlar nasip etsin. Amiiin.

      Sil
  2. İleri tecvid ve tefsir dersleri için gitiiğim kurs, caminini bünyesindeydi .Cuma namazına denk gelen derslerde hayatımda duyduğum en güzel ses ,cemaatin hepbirlikte secdeye giderken çıkan gümbürtüydü .Gitmeye gitmeye kadınlar mahfilini de erkeklere kaptırmışız vesselam ...Devrim yapmak lazım ...Özellikle sabah namazı ve cuma namazı konusunda ...Her zaman bozulmuş,aslına rücu etmesi gereken bir şeyler vardır değil mi ? ;)
    Kadınlar camiye gitmeli ...Camiye aç giren tok çıkmalı ...Derdi olan derdime çare bulmalı ...Çocuklar avlusunda bahçesinde cıvıl cıvıl oynamalı ...Cami adıyla müsemma toplanma yeri olmalı ,yoksa namaz her yerde kılınır, yeryüzünün heryeri mescidtir ...ve gençler zalimlerin zulmünden kaçarken camiye sığınabilmeli kiliseye ve havraya değil ...Kalpleri islama ısındırmaya çalışan imamlarımızdan Allah razı olsun ...Ateistler deistler ,uydurulan dine ,yanlış tanıtılan peygamberlere karşıdır ,şu yeryüzünde indirilen dini anlayıp da karşı duran tek bir insan olamaz .Onlar islamın yitik evlatlarıdır ...Şimdi bir düşünelim, hiç bilenle bilmeyen bir olur mu ? Ve peygamber varisi âlimler neden bu kadar gerekli ve de önemli ? Allah bütün âlimlerimizi şeytanın şerrinden korusun ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kardeşim Camii toplumumuzun merkezinde olmalı. Kültür merkezi..
      Rabbimizde Allah Resulune hitaben diyorya "iman etmiyorlar diye neredeyse kendini paralayacaksın." O bütün gönüllerin bu güzelliklerle dolmasını istediğinden de bu çabası.
      Duaların için amiin diyorum kardeşim..

      Sil
    2. Tahminlerimde isabet etmişim Jalecim. Rabbim senden razı olsun ve tüm sıkıntılarını gidersin.

      Sil