19.12.13

GERÇEK HAYAT SADECE ALLAH VE RESULÜNE İTAAT EDENLERİN HAYATIDIR


22. Ayet: Allah (subhanehu teala) buyurdu ki:

   "Ey îman edenler! Sizi, size hayat verecek şeye davet ettiklerinde Allah'a ve Resulune icabet edin."(Enfal, 24)

   Buhari der ki: "Ey iman edenler, sizi hayat verecek şeylere, sizi ıslâh edecek, sizi düzeltecek, sizin menfaatınıza olacak şeylere davet ettiği zaman Allah'a ve Resulune icabet edin." (Tefsir'ul Kur'an'il Azim, İbn Kesir)

   

   İbn Kayyim el-Cevziyye der ki: "Bu ayet  bazı hususları ihtiva etmektedir: Şüphesiz faydalı bir hayat ancak Allah ve Resulune icabet etmekle elde edilir. Dolayısıyla bu daveti her kim kabul etmezse, her ne kadar kendisinin hayvani hayatı olsa bile onun için gerçek bir hayatı yoktur. Onun bu hayvani hayatı kendisiyle en aşağılık hayvanlar arasında ortak bir paydadadır.

   Öyleyse gerçek hoş hayat , zahiren ve batınen Allah ve Resulunun çağırdıklarına icabet edenlerin hayatıdır. İşte bu kimseler, ölmüş olsalar da diridirlar.  Onların dışındakiler ise, bedenleriyle hayatta bulunsalar bile ölüdürler.  
        
 Bundan dolayı insanlar arasında hayatı en mükemmel olanlar Allah Resulu (sallAllahu aleyhi ve sellem)'in davetine en mükemmel manada  icabet edenlerdir.  Zira O'nun çağırdığı her hususta hayat vardır.


   Dolayısıyla her kim, ondan bir kısım kaçırmışsa hayatın da bir kısmını kaçırmış demektir. Öyleyse Allah Resulu (sallAllahu aleyhi ve sellem)'e davetine icabet ettiği kadar hayata sahiptir." (el-Fevaid, İbn Kayyim el-Cevziyye)                                                                                              

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder