26.12.13

ALLAH RESULÜ SALLALLAHU ALEYHİ VE SELLEM UYULACAK EN MÜKEMMEL ÖRNEKTİR


33. Ayet: Allah (subhanehu ve teala) şöyle buyurur:

"Sizin için, Allah'ı ve âhiret gününü arzu eden ve Allah'ı çok zikreden kimseler için, Allah'ın Resulunde güzel bir örnek vardır."(Ahzap,21)

İmam Taberi der ki: "Allah (subhanehu ve teala) bu ayette, Hendek savaşında, Allah Resulu (sallAllahu aleyhi ve sellem)'in ordusuna katılmayan münafıkları kınamakta biz mü'minlere de sözlerimizde, amellerimizde ve tüm davranışlarımızda Allah Resulu (sallAllahu aleyhi ve sellem)i örnek almamızı emretmektedir.

Evet, biz müminler için en güzel örnek Allah Resulu (sallAllahu aleyhi ve sellem)'dir. Zira o, bizleri yaratan Allah (subhanehu ve teala)  tarafından, bizlere doğru yolu göstermek için gönderilmiştir.

O, Allah (subhanehu ve teala) tarafından, hata işlemekten korunmuş ve Cebrail (aleyhisselam) vasıtasıyla devamlı olarak kontrol altında tutulmuştur."( Cami'ul-Beyan fi Tefsir'il-Kur'an, Taberi)

Kurtubi der ki: "Örnek; 'Kendisine uyulan örnek' anlamındadır. Kendisine uyulan, ve haline bakılarak tesellide bulunulan ve böylelikle bütün fiillerinde kendisine uyulan, bütün halleri örnek alınarak teselli bulunulan kimsedir.

Mesela, onun yüzü yaralanmış, azı dişi kırılmış, amcası Hamza öldürülmüş ve aç kalmıştır. Bütün bu hallerde O'nun sabırlı, ecrini Allah'tan bekleyen, Allah'a şükreden ve haline razı olan bir kimse olduğu görülmüş; O'nun başka bir haline şahit olunmamıştır." (El-Camiu li-Ahkam'ul-Kur'an, Kurtubi)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder