3.6.13

İSLAMDA İNSANİ YÖNLERİYLE KADIN VE ERKEĞİN EŞİTLİĞİ


Esselamu aleykum ve rahmetullahi ve beraketuhu değerli kardeşlerim,

   Bizi toplumların aşağılayıcı kurallarından, insanların sığ anlayışlarından vahyin aydınlığına çıkaran Rabimize hamdolsun.  Kadınların her yönden toplumda inkişaf etmesi için her türlü gayreti gösteren Resulu Muhammed sallallahu aleyhi ve sellemede salat ve selam olsun. O ki, kız çocuklarının diri diri toprağa gömüldüğü bir devirde onları o toplumda omuzlarının üzerinde taşımışdır. Rabbim hepimize kendisinin ve Resulunun bizler için belirlediği değerlere, ölçülere ve görevlere tam manası ile sahip çıkabilmeyi ve bunları gereğince yerine getirebilmeyi nasip etsin. Amiiin.
Bu günkü yazımızda kadının insani yönüne dikkatlerinizi çekecek ve kadın ve erkeğin insan olarak eşit değerlere ve haklara sahip olduğunu açıklamaya çalışacağız.

KADIN VE ERKEK İNSAN OLARAK EŞİTTİR

   Değerli kardeşlerim, kadın, kendisine belirlenmiş olan tüm kimliklerin öncesinde insan kimliğine sahipdir. Allah subhanehu ve teala kadını bu yönüyle  toplumun yarısını oluşturan varlık olarak isimlendirmişdir. Hepimizin çok iyi bildiği gibi toplumu oluşturan unsurlar kadın ve erkekdir. Kadın ve erkeğin ortak noktaları ise insan olmalarıdır. İnsan dediğimizde kadın ve erkekden oluşan bir bütünden bahsetmekteyiz. Kadınlar ve erkekler bu bütünün yarısıdırlar. Bunu bize açıklayan bir hadisde Allah Resulu sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmaktadır:

“Kadınlar erkeklerin yarısıdır.”  (Ebu Davud 236, Albani silsiletus-sahiha, 2863.)


KADIN VE ERKEK OLARAK İNSANIN RUHİ YAPISININ KAYNAĞI AYNIDIR

   Değerli kardeşlerim, kadın olsun erkek olsun tüm insanların hayat bulmasını sağlayan kaynak aynıdır o da Allah subhanehu ve tealadır.  Allah subhanehu ve teala bütün kadın ve erkekleri tek bir insandan ve tek bir ruhtan yaratmıştır. Rabbimiz bu gerçeği bize şöyle açıklamaktadır:

“Ey insanlar! Sizi tek bir nefisten yaratan, yine ondan eşini meydana getirip her ikisinden bir çok erkek ve kadınlar türeten Rabbınızdan sakının. (Nisa, 1)

“Sizi tek bir nefisten yaratmış, sonra da ondan eşini meydana getirmiştir.” (Zümer,6)

“Her şeyin yaratılışını güzel yapan, insanı yaratışına çamurdan başlayan, sonra neslini hakîr bir sudan, bir meniden meydana getiren; sonra (organlarına) şekil veren, ruhundan ona üfleyen, öylece size kulaklar, gözler ve kalbler veren işte O'dur. Buna rağmen ne kadar az şükrediyorsunuz.”  (Secde, 7-8-9)

   Kadın olsun erkek olsun insan denen varlık ruh olarak aynı kaynaktan beslenmektedir. İslamdan önceki toplumlar kadının bir ruha sahip olup olmadığını tartışırken İslam kadınıyla erkeğiyle tüm insanlığın tek bir ruhtan yaratıldığını ilan etmiştir.

KADIN VE ERKEK İNSAN OLARAK AYNI YARATILIŞ ÖZELLİKLERİNE SAHİPDİR

   Değerli kardeşlerim, kadın ve erkek yaratılış olarak doğuşdan gelen özellikler olarak eşittir. Yaratıcımız insanı yaratırken fıtri hasletler olarak bütün insanlığı eşit olarak yaratmıştır. Sadece bu özelliklerde kadına ve erkeğe yüklenilen sorumluluklar gereği  içerik olarak farklılıklar bulunmaktadır.  Mesela: Allah subhanehu ve teala kadın ve erkek her insana merhamet duygusunu vermişdir fakat kadının anne olma sorumluluğuna binaen kadındaki merhamet duygusu miktar olarak daha fazladır. Başka bir noktada da Rabbimiz kadın ve erkek olarak her insana güçlü ve kuvvetli  olma özelliği vermişdir ama erkeğe verilen sorumluluk gereği erkekde bu özellik miktar olarak daha fazladır. Verdiğimiz örneklerden de açıkca anlaşılacağı gibi kardeşlerim, içerik olarak kadın ve erkekde bulunan bu özellikler miktar bakımından farklıdır. Fakat genel anlamıyla aynıdır. Bunu bize açıklayan ayetler şöyledir:

“Biz, insanı şan ve şerefli yarattık. Onları karada ve denizde taşıdık; temiz yiyeceklerle rızıklandırdık ve yarattıklarımızdan bir çoğuna tam manâsıyle üstün kıldık.” (İsra, 70)

“İncir ve zeytine, Sînâ dağına ve şu güvenli beldeye yemin ederim ki, biz insanı en güzel bir şekilde yarattık.” (Tin suresi, 1-4)

“Keza göklerde ve yerde bulunan şeylerin hepsini yine O, sizin (insanın) emrinize âmâde kılmıştır. Düşünen kimseler için bunlarda muhakkak ibretler vardır.” (Casiye,45)

   Rabbimiz ayetlerinde kadın ve erkek olarak her iki cinside içine alan varlıkdan İNSAN olarak bahsetmektedir. Ve her ikisinide aynı  şekilde lütuflandırdığını ve aynı ikramlarla şereflendiridiğini belirtmektedir.  Rabbimiz aynı zamanda bu hususda cinsler arasında ayırım yapan bir cinsi üstün görüp diğerini aşağılayan kişileri ayetinde şöyle resmetmektedir:

“Aralarından birine bir kızı olduğu müjdelendiği zaman içi gamla dolarak yüzü simsiyah kesilir. Kendisine verilen kötü müjde yüzünden, halktan gizlenmeye çalışır; onu utana utana tutsun mu, yoksa toprağa mı gömsün? Ne kötü hükmediyorlar! (Nahl, 58-59)

Bu konuda Allah Resulu sallallahu aleyhi ve sellemde şöyle buyurmaktadır:
“Kim bir kız çocuğuna sahip olurda onu diri diri gömmez, aşağılamaz,erkek çocuklarını ona tercih etmezse Allah onu cennetine girdirecektir.”(Ahmed bin Hanbel)

İSLAMDA ÜSTÜNLÜK ÖLÇÜSÜ TAKVA OLARAK BELİRLENMİŞTİR

   Kardeşlerim İslam’da kadın ve erkek insan olarak eşit algılanmakta ve insani haklar bakımından eşit muameleye tabii tutulmaktadır. Yahudilerde, Hristiyanlarda, Romalılarda, Yunanlılarda ve vs. toplumlarda kadın toplumun yarısını oluşturan bir unsur olarak görülmek şöyle dursun insan vasfına sahip olup olmadığı sürekli tartışma konusu olmuştur. Fakat İslam kadın ve erkek olarak insana eşit olarak bakmış ve eşit haklar vererek üstünlüğün sadece ve sedece takva ile olacağını belirtmiştir. Gelin hep birlikte ilgili ayetleri okuyalım:

“Ey insanlar! Biz sizi, bir erkek bir dişiden yarattık. Birbirinizle tanışıp anlaşmanız için sizi milletlere ve kabilelere ayırdık. Allah katında sizin en üstün olanınız, Allah'tan en çok korkanınızdır. Şüphesiz Allah, her şeyi hakkıyle bilendir, her şeyden hakkıyle haberdardır.” (Hucurat, 13)

   Ayettede Rabbimizin açıkça belirttği gibi kadın veya erkek olsun, beyaz, siyah, kırmızı renklere sahip olsun, arap veya acem olsun, hangi dili konuşuyorsa konuşsun tüm insanlığın kendi katında eşit olduğunu belirtmektedir. Kadının erkeğe, siyahın beyaza, arabın aceme üstünlüğü ancak takva iledir. İslamda üstünlük ölçüsünü belirleyen tek bir özellik vardır oda “takvadır”.

   Tüm bunların yanısıra kardeşlerim kadın ve erkek insan olarak hukuki haklarda, iffet ve namus anlayışında, hayat arkadaşını tercih etme hususunda, kendisini geliştirme ve bilgilenme konusunda, ekonomik ve sosyal konularda, ve vb. gibi diğer konularda da eşit haklara sahiptir.

   Bir sonraki yazımızda kadın ve erkek olarak insanın kulluk noktasında da eşit olduğunu, aynı kulluk vazifeleri ile sorumlu tutulduklarından bahsetmeye çalışacağız inşaAllah. Rabbim hepimize sahip olduğumuz değerlerin farkına varabilmeyi nasip etsin kardeşlerim.  Allah’a emanet olun...






1 yorum:

  1. ALLAH razı olsun gerçekten güzel bir paylaşım.Kadını hor gören bazı müslüman erkekler okumalı

    YanıtlaSil